Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Солените охлюви на баба

Солените охлюви на баба

Солените охлюви на баба
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
16
"Баба винаги знае как да направи най-вкусната закуска"

Необходими Продукти

  • жълтъци - 1 бр.
  • мая - 25 г
  • вода - 300 мл топла
  • захар - 1 равна с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • брашно - 600 - 700 г
  • плънка
  • сирене - 200 г
  • белтъци - 1 бр.
  • сусам
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята с топла вода, натрошена мая, захар и 2-3 с.л. брашно.

Сипете брашното в дълбока купа и в средата добавете кисело мляко, сол, олио и активираната мая.

Разбива се с вилица, замесва се тесто, което да не лепне.

Покривате купата с фолио и оставяте да втаса за 40 минути.

Жълтъка смесете с 1-2 с.л. кисело мляко за намазване отгоре.

Натрошеното сирене смесете с белтъка - това е плънката.

Разделете тестото на 2 части и всяка се точи правоъгълна кора с дължина 2 педи.

Поръсете с олио и разпределете половината плънка. Отгоре втора кора, олио и плънка.

Двете кори се навиват на руло и нарежете на 16 кръгчета. Наредете ги в тава върху хартия за печене.

Оставете за 20 минути на топло и намажете с разбития жълтък с кисело мляко. Поръсвате със сусам и печете тутманика на 180 градуса до зачервяне.

Извадете и намажете с масло, покрийте с кърпа за 10 минути.

Солените охлюви на баба са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: