Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Солените охлюви на баба

Солените охлюви на баба

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
16
"Баба винаги знае как да направи най-вкусната закуска"

Необходими Продукти

  • жълтъци - 1 бр.
  • мая - 25 г
  • вода - 300 мл топла
  • захар - 1 равна с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • брашно - 600 - 700 г
  • плънка
  • сирене - 200 г
  • белтъци - 1 бр.
  • сусам
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята с топла вода, натрошена мая, захар и 2-3 с.л. брашно.

Сипете брашното в дълбока купа и в средата добавете кисело мляко, сол, олио и активираната мая.

Разбива се с вилица, замесва се тесто, което да не лепне.

Покривате купата с фолио и оставяте да втаса за 40 минути.

Жълтъка смесете с 1-2 с.л. кисело мляко за намазване отгоре.

Натрошеното сирене смесете с белтъка - това е плънката.

Разделете тестото на 2 части и всяка се точи правоъгълна кора с дължина 2 педи.

Поръсете с олио и разпределете половината плънка. Отгоре втора кора, олио и плънка.

Двете кори се навиват на руло и нарежете на 16 кръгчета. Наредете ги в тава върху хартия за печене.

Оставете за 20 минути на топло и намажете с разбития жълтък с кисело мляко. Поръсвате със сусам и печете тутманика на 180 градуса до зачервяне.

Извадете и намажете с масло, покрийте с кърпа за 10 минути.

Солените охлюви на баба са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: