Начин на приготвяне
Сухите съставки - брашно, какао и бакпулвер се пресяват през сито и смесват.
Белтъците се разбиват на сняг заедно с половината захар до получаване на твърда белтъчна смес.
Жълтъците се разбиват с останалата половина от захарта до побеляване. В голяма купа се смесват двете яйчини смеси и внимателно се прибавят сухите съставки, като се бърка със силиконова бъркалка.
Накрая се прибавя и олиото. Тестото се разделя на три равни части и се пече във форма с диаметър 24 см, предварително застлана с хартия за печене.
Всеки блат се пече около 10-15 минути на 180 °C. Проверява се дали е готов блатът с дървена клечка. Така се изпичат и трите блата.
Оставят се на страна до пълното им изстиване.
В купа се разбива с миксер течната сметана, към нея се прибавя захарта, ваниловата захар и крема сиренето.
След това със силиконова шпатула се прибавя заквасената сметана и се разбърква до еднородна смес.
Върху чинията за сервиране се поставя първият блат, върху него крема, след това вторият блат, отгоре крем и се завършва с третият какаов блат и съвсем малко от сметановия крем, който е останал.
Хубаво е реденето на блатове и крем да стане в ринг за торта. Поставя се шоко тортата за няколко часа, да се охлади и стегне.
Сметаната се поставя в метален съд на котлона, към нея се прибавя начупеният на парчета бял шоколад и се разбърква до пълното му разтопяване.
След това се прибавя и крема сиренето и се разбърква до еднородна смес.
След като е стегнала карамелената торта за няколко часа, а глазурата е изстинала, се изсипва върху тортата.
Под формата на спирала се украсява с топинг карамел и с помощта на дървено шишче се прави за украса паяжина.