Карамелена чийз торта

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5676k2k6
Карамелена чийз торта
Снимка: Мина Димитрова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
14
"Под формата на спирала се украсява с топинг карамел и с помощта на дървено шишче се прави за украса паяжина. Разкошна торта за повод с цели 14 парчета"

Необходими Продукти

  • За блата
  • жълтъци - 6 бр.
  • белтъци - 6 бр.
  • захар - 150 г
  • брашно - 130 г
  • бакпулвер - 1 пак
  • какао - 3 с.л. натурално
  • олио - 40 мл
  • За крема
  • крема сирене - 250 г
  • заквасена сметана - 300 г
  • течна сметана - 250 г
  • пудра захар - 100 г
  • ванилова захар - 1 пак.
  • За глазурата
  • бял шоколад - 150 г
  • крема сирене - 2 с.л.
  • течна сметана - 70 мл
  • топинг карамел - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухите съставки - брашно, какао и бакпулвер се пресяват през сито и смесват.

Белтъците се разбиват на сняг заедно с половината захар до получаване на твърда белтъчна смес.

Жълтъците се разбиват с останалата половина от захарта до побеляване. В голяма купа се смесват двете яйчини смеси и внимателно се прибавят сухите съставки, като се бърка със силиконова бъркалка.

Накрая се прибавя и олиото. Тестото се разделя на три равни части и се пече във форма с диаметър 24 см, предварително застлана с хартия за печене.

Всеки блат се пече около 10-15 минути на 180 °C. Проверява се дали е готов блатът с дървена клечка. Така се изпичат и трите блата.

Оставят се на страна до пълното им изстиване.

В купа се разбива с миксер течната сметана, към нея се прибавя захарта, ваниловата захар и крема сиренето.

След това със силиконова шпатула се прибавя заквасената сметана и се разбърква до еднородна смес.

Върху чинията за сервиране се поставя първият блат, върху него крема, след това вторият блат, отгоре крем и се завършва с третият какаов блат и съвсем малко от сметановия крем, който е останал.

Хубаво е реденето на блатове и крем да стане в ринг за торта. Поставя се шоко тортата за няколко часа, да се охлади и стегне.

Сметаната се поставя в метален съд на котлона, към нея се прибавя начупеният на парчета бял шоколад и се разбърква до пълното му разтопяване.

След това се прибавя и крема сиренето и се разбърква до еднородна смес.

След като е стегнала карамелената торта за няколко часа, а глазурата е изстинала, се изсипва върху тортата.

Под формата на спирала се украсява с топинг карамел и с помощта на дървено шишче се прави за украса паяжина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: