Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Правоъгълна форма 33/23 см добре намаслена с масло и леко напудрена с брашно (или кръгла форма с диаметър 24-26 см, също добре намаслена и леко напудрена с брашно. По избор от двете форми).
В купа се разбърква с телена бъркалка брашното, какаото, солта и содата за хляб.
В купа се разбиват яйцата, захарта с телена бъркалка, олиото, ванилията. На порции се добавя бътърмилка, като се редува с брашното. Разбива се до хомогенна смес и при непрекъснато разбиване се добавя горещата вода. Сместа се изсипва във формата.
Пече се на 180 градуса около 30 мин. или до суха клечка поставена в средата.
Изпечената торта се изважда от фурната и докато е гореща, се надупчва с дръжката на дървена лъжица - по 5 дупки в ширина и 8 -9 дупки в дължина.
С малка лъжичка се запълват дупките с Дулсе де лечето и цялата смес се разнася с лъжица по повърхността на тортата. Оставя се да се охлади напълно.
В касерола се изсипва захарта и водата. Поставя се на умерен котлон да се карамелизира. Сваля се от котлона и се добавя сметаната, връща се обратно на силно умерен котлон, разбърква се енергично, докато се разтопи карамелът напълно за около 1-2 мин. Сваля се и се добавя лъжицата масло, ванилията, разбърква се до гладък сос. Отделя се 80-90 мл сос, оставят се настрана.
Охладената сметана се разбива с миксер до меки върхове и се добавя 80-90 мл карамелен сос /той е вече по-гъст/ и отново се разбива до хомогенност.
Върху охладения сладкиш се разстила разбитата сметаната, заглажда се с палетната шпатула.
Загряват се на много слаб котлон останалият карамел, той е около 20-30 мл, ако се е втвърдил междувременно и на тънка струйка се разпределя отгоре хаотично. С дълга дървена клечка се минава отгоре за мраморен ефект. Посипват се на случаен принцип шоколадовите перли.
Карамелената торта се охлажда се напълно на стайна температура, а след това се съхранява в хладилник.
При поднасяне се нарязва на по-големи квадрати или на тортени парчета.
Бътърмилк /buttermilk/ е остатъчният продукт или течността от получаването на масло от сметана. Течността, която остава, се нарича old fashion. Може би наименованието на бълг. език е мътеница, не мога да кажа със сигурност.
Най-лесен начин за направата му е, като към 1 ч.ч. мляко се добави 1 с.л. лимонена киселина. Оставя се за около 10-15 мин.
Избрах да си приготвя бътърмилк от високомаслена сметана, която изсипах в един дълбок буркан с винтова капачка и при непрекъснато енергично разбиване след около 15-20 мин се отдели течността, т.е. бътърмилк, а другото, което получих, е масло, което изцедих много добре. Въпрос на избор е.
Шоколадово-карамелената торта е готова.
Източник: Home Cooking