Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Кекс»Много вкусен солен кекс със сирене и салам

Много вкусен солен кекс със сирене и салам

Много вкусен солен кекс със сирене и салам1 / 2
19/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Много вкусен солен кекс със сирене и кашкавал - идеален е както за сутрешна и следобедна закуска, така и за вечеря."

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 200 г
  • яйца - 5 бр.
  • сирене - 150 г
  • кашкавал - 150 г
  • олио - 1/4 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
  • салам - 100 - 150 г
  • масло - 50 г
  • сол
  • черен пипер
  • риган
  • мащерка
  • шарена сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тази рецепта миксер не ви е нужен - всичко се разбива на ръка, понеже кексът е солен и в него няма захар.

Яйцата трябва да със стайна температура, както и киселото мляко. В купа се чукват яйцата, добавя се малко сол и се разбиват с телена бъркалка.

След това се добавят киселото мляко, олиото, бакпулвер, брашното и водата. Бърка се, докато тестото не стане гладко и без бучки. Кашкавалът и сиренето се рендосват на фино ренде, а саламът се нарязва на много ситни кубчета.

Изсипват се при тестото, добавят се подправките и всичко се разбърква много добре.

Кръгла тавичка се застила с хартия за печене, като е хубаво да излиза, за да можете после по-лесно да извадите кекса със сирене. Можете да ползвате и кексова форма или форма за торта.

Преди да сложите хартията, хубаво намажете с четка тавичката, за да може хартията да полепне хубаво. Хартията също се маже с олио и се поръсва с малко брашно.

Тестото се изсипва в тавичката и тогава фурната се включва на 200 °C. Ако имате лампичка, изчаквате да изгасне, което значи, че фурната е загряла и тогава слагате домашния солен кекс да се пече.

Докато се чака фурната да загрее, добавете парченца масло в тестото. Освен това, когато не сложите тестото веднага във фурната, то има време да си почине.

След като фурната е загряла, слагате кекса и намалявате фурната на 150°C. Този метод се нарича печене на падащ градус. Така няма опасност кексът да остане клисав отвътре.

При мен печенето отне около час, но това зависи от фурната. Проверявайте го с клечка или вилица - щом излязат сухи, значи е готов.

Много вкусен солен кекс със сирене и салам - идеален е както за сутрешна и следобедна закуска, така и за вечеря.

Да ви е сладко!

Може да го хапнете с чаша айрян.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: