Начин на приготвяне
В тази рецепта миксер не ви е нужен - всичко се разбива на ръка, понеже кексът е солен и в него няма захар.
Яйцата трябва да със стайна температура, както и киселото мляко. В купа се чукват яйцата, добавя се малко сол и се разбиват с телена бъркалка.
След това се добавят киселото мляко, олиото, бакпулвер, брашното и водата. Бърка се, докато тестото не стане гладко и без бучки. Кашкавалът и сиренето се рендосват на фино ренде, а саламът се нарязва на много ситни кубчета.
Изсипват се при тестото, добавят се подправките и всичко се разбърква много добре.
Кръгла тавичка се застила с хартия за печене, като е хубаво да излиза, за да можете после по-лесно да извадите кекса със сирене. Можете да ползвате и кексова форма или форма за торта.
Преди да сложите хартията, хубаво намажете с четка тавичката, за да може хартията да полепне хубаво. Хартията също се маже с олио и се поръсва с малко брашно.
Тестото се изсипва в тавичката и тогава фурната се включва на 200 °C. Ако имате лампичка, изчаквате да изгасне, което значи, че фурната е загряла и тогава слагате домашния солен кекс да се пече.
Докато се чака фурната да загрее, добавете парченца масло в тестото. Освен това, когато не сложите тестото веднага във фурната, то има време да си почине.
След като фурната е загряла, слагате кекса и намалявате фурната на 150°C. Този метод се нарича печене на падащ градус. Така няма опасност кексът да остане клисав отвътре.
При мен печенето отне около час, но това зависи от фурната. Проверявайте го с клечка или вилица - щом излязат сухи, значи е готов.
Много вкусен солен кекс със сирене и салам - идеален е както за сутрешна и следобедна закуска, така и за вечеря.
Да ви е сладко!
Може да го хапнете с чаша айрян.