Празнична бишкотена торта
Praznična torta sa piškotama

Празнична бишкотена торта

Дони НикиДони Ники
Готвач
2563k1k1k
Празнична бишкотена торта
Снимка: Дони Ники
1 / 5
16/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
14
"Ще ви отнеме малко повече време за приготвяне, калориите не са малко, но пък като ще е - да е! Наистина празнична торта с бишкоти и маскарпоне!"

Необходими Продукти

  • бишкоти за тирамису - 65 бр.
  • сметана - 500 мл сладкарска
  • маскарпоне - 250 г
  • пудра захар - 100 г
  • есенция портокал
  • пудинг шоколад - 1 пакетче инстантен
  • прясно мляко - 400 мл за пудинга
  • шоколадов кувертюр - 52% какао
  • куахада - 1 пакетче или желатин
  • бял шоколад - 30 г
  • шоколад - 100 г натурален
  • краве масло - 2 с.л.
  • За потапяне
  • инстантно капучино - 200 мл
  • прясно мляко - 150 мл
  • кокосови стърготини - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Капучиното се смесва с леко затоплянето прясно мляко. Всяка бишкота Савоярди се потапя и подрежда по дъното на форма с диаметър 28 см с падащо дъно.

250 мл от сладкарската сметана се разбива с пудрата захар до готовност, добавя се есенцията и маскарпонето и се разбива с миксера за кратко до хомогенизиране.

В дълбока купа се сипва студеното прясно мляко (400 мл) и пудингът, разбиват се до получаване на гладък крем.

Върху първия ред от бишкотите се слага обилно от крема с маскарпонето. Следва подреждането на бишкотите, които да оформят външната част на тортата с бишкоти. Те не се сиропират, защото ще трябва да крепят конструкцията на самата торта за рожден ден.

След като се подредят в кръг, се изсипва половината от пудинга, разпределя се равномерно, за да закрепи стабилно вертикалните бишкоти.

Следва вторият ред с бишкоти, отново се напояват и подрежда с леко притискане. Върху тях се слага останалата част от крема с маскарпоне и пудинга. Следва последният ред с напоени бишкоти.

В купа се слага натрошения кувертюр с останалите 250 мл сладкарска сметана. В микровълновата за около 1 минита се затопля и се разбърква до получаване на гладка смес. Добавя се куахадата или желатина(приготвен по описание на опаковката). Разбърква се добре, добавя се есенция по желание и се изсипва върху бишкотите.

Формата се слага в подходяща табла и се прибира във фризера или хладилника, докато стегне шоколадовият ганаш. На мен ми отне 30 минути във фраера.

Белия шоколад с една лъжица масло се разтопява в микровълновата. Готовата смес се изсипва в еднократен пош и се правят линии по повърхността на бишкотената торта и с клечка за зъби или шишче се правят резки.

Натуралния шоколад с маслото също се разтопява в микровълновата, сипва се в еднократен пош и се правят завъртулки върху по горния ръб на бишкотите и по външната част. Така приготвената торта се прибира отново в хладилника за 2 часа.

Отстранява се рингът и в долния край, където няма бишкоти, се полепват кокосови стърготини, за да има завършен вид празничната бишкотена торта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: