Начин на приготвяне
Известният швейцарски пай с пълнеж от карамел и орехи винаги е наслада!
Тесто
В купа смесете маслото, захарта и солта с бъркалката на електрическия миксер. Комбинирайте с яйцето и ванилията. Добавете брашното и работете бързо, докато сместа омекне, без месене. Изравнете тестото за пай, покрийте и го приберете в хладилника за около 30 мин.
Оформяне на тестото
Подгответе форма 22-24 см с подвижно дъно. Покрийте дъното с хартия за печене и напръскайте ръбовете с готварски спрей.
Разточете една трета от тестото за основата на формата и притеснете по ръба.
С останалата част от тестото оформете фитил, поставете го по периметъра на диска, след което натиснете леко, за да получите ръб от 3-4 см.
Набодете дъното няколко пъти с вилица. Разточете останалото тесто върху малко брашно, образувайки диск - приблизително 3-4 мм от формата на тавата и я поставете върху лист хартия за печене. Поставете всичко в хладилника за около 30 минути.
Пълнеж с орехи и карамел:
В голяма тенджера оставете захарта и водата да заврят, без да разбърквате. Можете да направите карамела и без вода, ако не се затруднявате. Намалете котлона и го оставете да къкри, като движите тигана напред-назад, докато получите лек карамел, след което го махнете от огъня и го оставете малко да се охлади.
Добавете сметаната и продължете да готвите, докато карамелът се разтопи. Добавете орехите и солта, разбъркайте, оставете да къкри още около 2 минути и оставете да се охлади. Разстелете ореховата плънка върху дъното на тавата с тесто.
Намокрете ръба на тестото за пай с вода. Затворете с втория диск, притиснете го добре с вилица и го набодете. Гответе приблизително 35 мин в долната част на фурната, загрята до 180 градуса.
Оставете ореховия сладкиш във фурна /изключена/ за още 15 минути, докато приключи с печенето на вкусния пай. Извадете от фурната, оставете да се охлади и отстранете ръба на формата.
Прехвърлете ореховия пай върху решетка и я оставете да се охлади.
Добре е да се знае!
Завит в прозрачно фолио, този пай с пълнеж от карамел и орехи може да се съхранява в хладилник за около две седмици. Тортата се реже по-лесно на следващия ден. Насладете се!