Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Лимонов пай с боровинки

Лимонов пай с боровинки

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Лимонов пай с боровинки
Снимка: Росица Петрова
1 / 7
02/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10
"Неустоимо вкусен лимонов пай с нежен крем"

Необходими Продукти

  • крем
  • прясно мляко - 450 мл
  • захар - 120 г
  • ванилия - 1 ч.л. течна
  • жълтъци - 4 бр.
  • царевично нишесте - 40 г
  • лимон - кората на 1 цитрус
  • лимончело - 50 мл
  • маслена основа
  • масло - 120 г меко
  • захар - 100 г
  • ванилия - 1 ч.л. течна
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 300 г
  • лимонова кора - от 1 бр.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • още
  • боровинки - 50 г
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите този неустоим лимонов пай с боровинки първо си направете крема, защото трябва да е напълно охладен.

Маслото извадете от хладилника и оставете на стайна температура да омекне.

В касерола смесете прясното мляко, захарта и ванилията и ги сложете на котлона да се затоплят и захарта да се разтвори напълно.

Докато това стане настържете кората на един добре измит лимон, само жълтата част.

В друг съд смесете 4 жълтъка и царевичното нишесте и ги разбъркайте добре до хомогенна смес.

Към жълтъците прибавете на тънка струя 1 черпак от загрятото вече мляко, като бъркате непрекъснато.

След това добавете яйчената смес към млякото, добавете също лимоновите корички и сварете крема докато заври и се сгъсти, като бъркате непрекъснато.

След като крема добие желаната гъстота, махнете от котлона и прибавете към него 50 мл лимончело. Разбъркайте добре, покрийте крема плътно със стреч фолио, за да не се образува коричка и оставете да се охлади напълно.

През това време пригответе масленото тесто за основа на пая.

Смесете мекото масло със захарта, ванилията и щипка сол и разбъркайте.

Към тази смес добавете 1 яйце, настъргана фино кора на 1 лимон и отново разбъркайте.

Накрая прибавете на части предварително пресято брашно с бакпулвера. При нужда може да добавите и 1-2 лъжици студена вода.

Първоначално бъркайте с лъжица, а накрая омесете меко маслено тесто, което завийте във фолио и сложете в хладилник за 1 час.

Охладеното тесто разточете върху набрашнена повърхност на тънка кора с дебелина около 3-4 мм.

С помощта на точилката го прехвърлете във форма за печене на пай - 26 см, и притиснете добре, след което го набодете с вилица.

Изрежете излишното тесто и го разточете изрезки те отново. Нарежете на тънки ленти.

Напълнете маслената основа с крема, заравнете и оформете решетка с нарязаното на ленти тесто.

Накрая разпределете боровинките (аз ползвах замразени) и сложете пая да се пече в загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути, докато леко се запече.

Готовия лимонов пай оставете напълно да се охлади и след това поръсете с пудра захар.

Бон апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: