Начин на приготвяне
В топло прясно мляко натрошете маята със захарта, 2 с.л. брашно и оставете да шупне за 10 минути.
В купа с брашно добавете яйцата, кисело мляко, олио, сол и активираната мая.
Замесва се средно меко тесто и оставяте да втаса 1 час.
Върху плот, поръсен с брашно, сипете тестото, оформете на дебел фитил и нарежете на 3 части.
Всяка се точи на кръгла кора и се маже с масло. Наредете ги една върху друга и с ръце се притиска, докато се удължи до 35 см.
Нарежете на 4 части, после всяка от тях на още 4 общо 16 триъгълника.
В средата на всеки се прави разрез и се промушва връхчето да се оформи листо.
Намазва се с масло и навивате на рулце. Наредете върху хартия за печене в тава 30 см.
Оставете да втаса 20 минути, намажете с продуктите за мазане и поръсете във всеки отвор сусам.
Печете питката в загрята фурна 170 С без вентилатор за 40 минути.
Извадете и намажете с масло. Покрива се с кърпа да е мека.
Оформянето е по идея на Соня Данова!
Сладката пита със сусам за здраве е готова.
Коментари