Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сладка пита хризантема

Сладка пита хризантема

Сладка пита хризантема
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
12/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
16
"Питка, каквато ще ви иска всеки ден да сложите на трапезата си"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • брашно - 700 г
  • яйца - 2 без един жълтък
  • масло - 2 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • вода - 50 мл за маята
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в хладката вода със захарта и се оставя да шупне. Пресява се брашното в тавичка, в кладенчето сипваме маята, маслото, прясното мляко, яйцата, солата и замесваме средно меко тесто.

Оставя се да втаса на топло за 40 минути, докато удвои обема си. Късаме малки топчета от тестото и с ръце се оформя като фитилче, като двата края са заострени.

Нареждат се в намаслена тава, като краищата се събират един до друг. Така се оформя цялата пита, да добие вид на цвете. Оставя се да втаса повторно за 20 минути.

Оставеният жълтък се разбива с малко олио, намазваме с четка отгоре и поръсваме сусам. Печем в загрята фурна 180 градуса до зачервяване около 35-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: