Начин на приготвяне
В чашата на нутрибулет се поставя свареният и отцеден нахут, белтъкът, една лъжица кисело мляко и солта. Блендираме, докато се получи гладка смес.
Отваряме и добавяме угасената в останалата една лъжица кисело мляко сода за хляб. Блендираме отново за съвсем кратко.
Получената смес разпределяме в застлана със хартия за печене тавичка.
Поставяме в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 12-15 минути.
Изваждаме от фурната тавичката с изпечения блат от нахут и го намазваме с малко лютеница.
Отгоре разпределяме пуешката шунка, кашкавалената извара и обезкостените маслинки.
Капваме няколко капки зехтин, поръсваме с подправките и връщаме тавичката в горещата фурна. След не повече от 4 минути пицата е готова.
Рецептата и грамажите за Пица с блат от нахут са съобразени с правилата на Зоновото хранене и е 3БПВМ.