Начин на приготвяне
Сусамена питка, която събира всички край масата.
Сипете маята и захарта в топла вода, добавете 2-3 с.л, брашно и оставeте да бухне.
Замесва се средно твърдо тесто с останалите продукти и оставяте да втаса на топло 40 минути.
Готовото тесто се разделя на 3 част. Първите две се точат на правоъгълни кори, намазват се с мазнина и поръсвате сирене.
Навива се на руло и с ръце се точи да се удължи леко. Поставя се до стената на тавата с диаметър 30 см върху хартия за печене.
Поставете и второто руло така, че да се оформи като голям кръг.
Последното трето тесто разточете на голям правоъгълник, от средата надолу, но не до края, нарежете на ленти.
В цялата част намажете с олио и поръсете сирене.
Навива се руло, отрежете края за средата на тавата и поставете като втори кръг в тавата с лентите нагоре.
Оставете да почине 20 минути, намажете с разбит жълтък, 1 с.л. олио и 1 ч.л. кисело мляко.
С ножица нарежете и външните кръгове на ленти. Поръсете със семена и печете питката в загрята фурна на 170 градуса 35-40 минути, като към края се покрива с фолио да не прегори.
Извадете, намажете с мас или масло, покрива се с кърпа да е мека питката със сирене.
Тази солена пита с кисело мляко е истинска кралица на трапезата.