Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Разядки»Мутабал - арабска разядка с патладжан

Мутабал - арабска разядка с патладжан

Мутабал - арабска разядка с патладжан
Снимка: Росица Петрова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
3
"Разядка с опушен вкус, която се поднася с препечени филийки или арабски питки Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр. средни
  • кисело мляко - 4 с.л. цедено
  • сусамов тахан - 1 - 2 с.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • лимон - сока на 1/2 цитрус
  • сол
  • сумак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Специфичното на тази разядка е опушения вкус.

За тази цел патладжаните трябва да се изпекат до готовност, най-добре на жар.

Но и вариант в чушкопек или на скара също е добре.

Измийте и подсушете патладжаните, след което ги надупчете на няколко места и ги изпечете до готовност.

Готовите печени патладжани оставете да се охладят и обелете.

Може да ги намачкате с вилица или да ги блендирате за кратко.

Към пюрето от патладжан прибавете цедено кисело мляко, сусамов тахан и прясно изцеден сок на половин лимон.

Пресовайте 2 скилидки чесън и добавете и тях, както и лъжица зехтин и сол на вкус.

Разбъркайте добре, полейте с още малко зехтин, поръсете със сумак и сложете разядката в хладилник, за да се охлади и овкуси.

Поднесете разядката с патладжан с арабски питки, крекери или препечени филийки хляб.

Мутабал - арабската разядка с патладжан е чудна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Здравейте! Най-добре пропуснете тахана. Правила съм тази разядка и без него, уверявам ви, че също е много хубава.
06.06.2023 14:42
Анонимен
Анонимен
Здравейте, понеже имам алергия към тахан а многого( обичам),с какво мога да го замения ?
25.09.2022 21:26
1