Начин на приготвяне
Специфичното на тази разядка е опушения вкус.
За тази цел патладжаните трябва да се изпекат до готовност, най-добре на жар.
Но и вариант в чушкопек или на скара също е добре.
Измийте и подсушете патладжаните, след което ги надупчете на няколко места и ги изпечете до готовност.
Готовите печени патладжани оставете да се охладят и обелете.
Може да ги намачкате с вилица или да ги блендирате за кратко.
Към пюрето от патладжан прибавете цедено кисело мляко, сусамов тахан и прясно изцеден сок на половин лимон.
Пресовайте 2 скилидки чесън и добавете и тях, както и лъжица зехтин и сол на вкус.
Разбъркайте добре, полейте с още малко зехтин, поръсете със сумак и сложете разядката в хладилник, за да се охлади и овкуси.
Поднесете разядката с патладжан с арабски питки, крекери или препечени филийки хляб.
Мутабал - арабската разядка с патладжан е чудна!
Коментари