Начин на приготвяне
За тази баница с тиква най-напред от брашното, яйцето, водата, солта, олиото и оцета, последният се слага за еластичност, се замесва меко тесто за баница. Разделям на шест топки. Намазвам обилно с олио и оставям за час, за да се отпусне.
Започвам да тегля корите, прави се върху покривка, като всяка топка първо разточвам на кора, с диаметър около 30 см. След това с ръце дърпам, доколкото може да се разтегли. След това върху тънката кора слагам по лъжица олио, захар, две лъжици, печена тиква, която предварително сме смачкали. Може да се сложат и орехи, не съм слагала.
Навивам с помощта на покривката на руло, като преди това, ако кората има дебели краища, се махат.
Поставям в намазана с олио тава и процедирам по същия начин с останалите топчета.
Пека вкусната сладка баница на умерена фурна 190 °C до готовност.
Готовата теглена баница с тиква може да се поръси с пудра захар.
Коментари