Начин на приготвяне
Необходимо е да разбиете едно яйце с чаена чаша от 200 мл захар, 250 мл прясно мляко, 2 супени лъжици какао и един бакпулвер.
След като течната смес започне да прави мехури, отгоре слагаме половин чаена чаша олио и 1/2 чаша грис, 1 1/2 чаши брашно.
Всичко се смесва добре с телена бъркалка и тази смес прехвърляме в обилно намазана с масло тава с диаметър около 30 см.
Печем на 170 °C до готовност около 30 минути.
Готовия тортен блат охлаждаме леко и обръщаме в подходяща чиния. Правим дупки в него по цялата му повърхност и в тях слагаме с малка лъжичка фъстъчено масло, при мен количество му е половин чаена чаша.
Дупките аз направих с малка дървена лъжица.
Отгоре заливам тортата с глазура, приготвена от 1/2 чаена чаша вода, 1/2 чаена чаша захар, 2 лъжици какао, 3 супени лъжици олио. Тази смес се вари при непрекъснато бъркане пет минути.
След като се залее тортата с фъстъчено масло, отгоре поръсвам с трохи, които събирам от тавата, в която е печен блатът и ситно смлени като брашно печени и белени фъстъци.
Аз сложих шепа фъстъци с една супена лъжица захар в кафемелачката. Това е всичко.
Малко дълга рецепта, но резултатът с тази лесна торта си заслужава.
Много мек блат, пухкав и въздушен, с шоколадов вкус, който контрастира с леко соления фъстъчен крем. У нас много се хареса, даже беше нападната още топла и не успях да я снимам цяла.
Ако искате, опитайте тази рецепта за лесна торта с фъстъчено масло!