Начин на приготвяне
Днес ви предлагам една класика от родопската кухня в малко по-различен вариант. А именно любимия на много хора качамак.
Смесете в тенджера водата, прясното мляко, солта и захарта. Сложете на котлона и малко преди да заври, прибавете царевичното брашно, бъркайки непрекъснато.
Варете качамака, докато на повърхността се образуват балончета - до желаната гъстота.
Важно е постоянното бъркане, за да не стане на бучки.
Пригответе си 2 купички и сложете на дъното на всяка от готовия качамак.
Поръсете с настърган кашкавал и покрийте с останалия качамак.
Оставете за няколко минути така, след което обърнете качамака върху чиния и поръсете с натрошено сирене.
Разтопете маслото и прибавете към него червения пипер. Разбъркайте и веднага махнете от котлона, за да не прегори пиперът, защото ще нагарча.
Полейте качамака с 1-2 лъжици от маслото и може да сервирате.
Добър апетит с моя качамак със сирене и кашкавал!