Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Качамак»Качамак със сирене и кашкавал

Качамак със сирене и кашкавал

Качамак със сирене и кашкавал4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
2
"Рано или късно ви се дояжда качамак и няма мърдане - рецепта класика, любима на всички българи! Наздраве!"

Необходими Продукти

  • царевично брашно - 100 г фино
  • вода - 350 мл
  • прясно мляко - 150 мл
  • сол - 1 к.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • масло - 40 г
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • сирене - 100 г
  • кашкавал - 80 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Днес ви предлагам една класика от родопската кухня в малко по-различен вариант. А именно любимия на много хора качамак.

Смесете в тенджера водата, прясното мляко, солта и захарта. Сложете на котлона и малко преди да заври, прибавете царевичното брашно, бъркайки непрекъснато.

Варете качамака, докато на повърхността се образуват балончета - до желаната гъстота.

Важно е постоянното бъркане, за да не стане на бучки.

Пригответе си 2 купички и сложете на дъното на всяка от готовия качамак.

Поръсете с настърган кашкавал и покрийте с останалия качамак.

Оставете за няколко минути така, след което обърнете качамака върху чиния и поръсете с натрошено сирене.

Разтопете маслото и прибавете към него червения пипер. Разбъркайте и веднага махнете от котлона, за да не прегори пиперът, защото ще нагарча.

Полейте качамака с 1-2 лъжици от маслото и може да сервирате.

Добър апетит с моя качамак със сирене и кашкавал!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: