Начин на приготвяне
Обелете и нарежете на едри парчета кореноплодните зеленчуци.
Сложете ги в тенджера, прибавете лъжичка сол и вода, колкото да покрие зеленчуците, и ги сварете за 15-20 минути до готовност.
Отцедете водата, но я запазете и оставете да се охладят.
Запечете в сух тиган теквените и слънчогледови семена за кратко, колкото да отпуснат аромата си.
В каната на блендер сложете сварените и охладени зеленчуци заедно със скилидка чесън, запечените семена и зехтина. Смелете ги на кратки пулсации.
След това прибавете фино настърган пармезан, сол и черен пипер на вкус, както и ситно нарязани магданоз и копър.
Разбъркайте добре апетитната разядка и ако е много гъсто, прибавете няколко лъжици от бульона, в който са врели зеленчуците.
Вкусен дип от кореноплодни зеленчуци, който чудесно се съчетава в препечени филийки пълнозърнест хляб. Този зеленчуков пастет е идеален също така и като гарнитура към печено месо.
Добър апетит!