Начин на приготвяне
Накисвате боба в студена вода за няколко часа. Изливате водата, в която е киснал бобът, наливате друга вода и слагате на котлона. След като бобът заври отново, изливате водата и наливате друга и слагате на котлона.
През това време нарязвате лука и морковите на ситно и добавяте половината от тях към боба, който е на котлона. Към него добавяте и чесъна, джоджена и половината олио. Оставяте постният боб да ври на слаб огън. След като боб яхнията е почти готова, добавете и 1 ч.л. сол.
В тиган на котлона наливате останалото олио и другата половина от лука и морковите и ги запържвате. Добавяте и черния пипер и разбърквате енергично за около 20-30 секунди. Изсипвате запръжката в тенджерата с боба и оставяте на котлона да заври за около 5 мин.
Най-лесната рецепта за боб яхния сервираме с малки питки.