Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Чийзкейк с карамелена заливка

Чийзкейк с карамелена заливка

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
7691k
Чийзкейк с карамелена заливка2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6-8

Необходими Продукти

  • бишкоти - 100 г амарети
  • бадеми - 50 г
  • масло - 85 г
  • крема сирене - 600 г
  • кафява захар - 170 г
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 3 с.л.
  • портокали - 1 с.л. настъргана кора
  • сметана - 180 г заквасена
  • Продукти за карамелената заливка
  • захар - 100 г
  • масло - 50 г
  • сметана - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете маслото и го разбъркайте с бадемите и смлените амарети. Разпределя се равномерно и се притиска добре, така че да образува тънък блат/кора. Може да се ползва дъното на плоска чаша. Основата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути.

Крема сиренето се разбива за минута-две, докато стане пухкаво. Към него се добавя кафявата захар и се разбива още минута-две. Добавят се яйцата, едно след друго и се разбива, докато се усвоят добре от сместа. При нужда, стените и дъното на купата се обират, за да може сместа да стане хомогенна. Прибавят се брашното и портокаловата кора. Накрая се добавя заквасената сметана.

Формата, в която ще се пече чийзкейкът, се обвива с 2-3 слоя алуминиево фолио. Това е важна стъпка и не бива да се пропуска, защото чийзкейкът ще се пече на водна баня и фолиото ще го предпази от намокряне.Сместа за чийзкейка се изсипва върху изпечената основа и повърхността се заглажда.

Пече се на водна баня за около 50-55 минути в предварително загрята на 170 С фурна. След като е готов, вратичката на фурната се открехва и чийзкейкът се оставя да се охлади там за около час. След това се прибира в хладилник за поне 4 часа или за през нощта.

В дълбока малка тенджера, се слага захарта и се оставя да се карамелизира. Когато придобие кехлибарен цвят, се дръпва от котлона и се добавя маслото. Бърка се енергично да се разтопи и след това се добавя сметаната, на тънка струя. Внимавайте, защото може да пръска! Разбърква се, докато всичко се разтопи и се оставя за няколко минути в касеролата, за да се охлади и сгъсти. След това се изсипва в малко бурканче и се прибира в хладилник за няколко часа. Нужно е да се разбърква от време на време, за да може да се стегне равномерно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: