Начин на приготвяне
Към настърганата тиква се добавят захарта, яйцето и олиото и се разбъркват с шпатула. Прибавят се подправките и лимоновия сок.
Към първата чаша брашно се добавя содата бикарбонат, разбърква се леко и се добавя към тиквата и другите съставки. Бърка се, докато сместа поеме брашното. Към втората чаша брашно се слага бакпулверът и отново се процедира както с първата чаша.
Когато се прибави цялото брашно на два-три пъти се слага и водата и се бърка, докато се поеме. Най-накрая слагаме и стафидите (по желание могат да се добавят и смлени орехи) и разбъркваме.
Кексовата смес се изсипва в намазнена и набрашнена форма за кекс и се пече по средата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50-55 минути, като е желателно първите 40 минути фурната да не се отваря. След като се охлади и се обърне в чиния, се залива с карамелената заливка.
Приготвяне на карамелената заливка:
Захарта, водата и маслото се слагат в подходящ съд и се загряват няколко минути, докато захарта се карамелизира. Към карамелената захар се добавя течната сметана и се разбърква, докато карамелът се разтвори, ако се налага се нагрява внимателно, за да се улесни разтварянето. След това се охлажда, за да се сгъсти, и накрая кексът се залива.