Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с тиква и карамелена заливка

Кекс с тиква и карамелена заливка

редакция:
Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733701691
Кекс с тиква и карамелена заливка
Снимка: Потребител#165452
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12 парчета
"Всеки може да приготви кекс, но само истинските майстори ще приготвят такъв разкошен кекс с тиква и карамелена заливка."

Необходими Продукти

  • настъргана тиква - 3 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 5 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • карамфил - 4 - 5 бр. счукани
  • брашно - 2 и 1/2 ч.ч.
  • вода - 1 к.ч.
  • стафиди - 1 к.ч.
  • За карамелената заливка
  • захар - 6 с.л.
  • вода - 3 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • течна сметана - 60 - 70 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към настърганата тиква се добавят захарта, яйцето и олиото и се разбъркват с шпатула. Прибавят се подправките и лимоновия сок.

Към първата чаша брашно се добавя содата бикарбонат, разбърква се леко и се добавя към тиквата и другите съставки. Бърка се, докато сместа поеме брашното. Към втората чаша брашно се слага бакпулверът и отново се процедира както с първата чаша.

Когато се прибави цялото брашно на два-три пъти се слага и водата и се бърка, докато се поеме. Най-накрая слагаме и стафидите (по желание могат да се добавят и смлени орехи) и разбъркваме.

Кексовата смес се изсипва в намазнена и набрашнена форма за кекс и се пече по средата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50-55 минути, като е желателно първите 40 минути фурната да не се отваря. След като се охлади и се обърне в чиния, се залива с карамелената заливка.

Приготвяне на карамелената заливка:

Захарта, водата и маслото се слагат в подходящ съд и се загряват няколко минути, докато захарта се карамелизира. Към карамелената захар се добавя течната сметана и се разбърква, докато карамелът се разтвори, ако се налага се нагрява внимателно, за да се улесни разтварянето. След това се охлажда, за да се сгъсти, и накрая кексът се залива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: