Начин на приготвяне
Прави се смес от водата, мазнината, захарта и солта, след което се оставя да заври. Когато това се случи, се добавя на тънка струя брашното и съдът се отдръпва от печката. Бърка се енергично с дървена шпатула.
Оставяме сместа да поизстине и добавяме на тънка струя разбитите предварително яйца, като продължаваме да бъркаме, докато се получи гладко тесто. От него с помощта на шприц правим еклерчета върху хартия за печене, разпъната тава.
Печем еклерите в загрята на 180 градуса фурна, докато станат златисти. (Времето за печене зависи от големината им. Ако са със среден размер, това отнема около двадесетина минути.) Готовите еклери оставяме да поизстинат, след което ги цепваме и ги пълним с крем.
Той се приготвя, като 1 ч.ч. прясно мляко загреем на слаб огън, а останалото мляко смесим с разбити яйца (те трябва да са на стайна температура) и захар.
Към всичко това прибавяме 2 с.л. от затопленото мляко и получената смес изсипваме при млякото на котлона. Разбъркваме и на тънка струя влагаме брашното. Бъркането продължава, докато се получи гладък и сравнително гъст крем. След това го отдръпваме да се охлади и го използваме за еклерите.
Готовите еклери оставяме да се поохладят и поливаме с карамелена заливка. Тя се приготвя, като захарта и водата се поставят в незалепващ съд на котлона. Към образувалия се карамел се налива млякото и се бърка, след което се сваля от котлона, за да поизстине.
Коментари