Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Сладко от смокини и круши на фурна

Сладко от смокини и круши на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сладко от смокини и круши на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
17 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
92 мин.
Порции
1
"Бърз и лесен начин за направа на ароматно сладко, подходящо за сутрешните палачинки"

Необходими Продукти

  • За 1 малко бурканче
  • смокини - 15 бр.
  • круша - 1 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете, измийте и разполовете смокините. Крушите си обелете, почистете от семките и нарежете на парченца.

Разпределете плодовете в тава, покрийте със захар и налейте водата. По принцип количеството й зависи и от това колко сочни са плодовете, затова, ако сортът смокини, който използвате, е по-сух, то може да сложите малко повечко вода и захар.

Имам позната, която приготвя това сладко в абсолютно диетичен вариант, без никаква захар. Това също е опция, но би било удачно за бърза употреба и само в случаи, когато самите плодове са достатъчно ароматни и сладки.

Разбъркайте хубаво и печете под фолио на 160-170 градуса с вентилатор докато смокините и крушите омекнат и течността се сгъсти. Накрая поръсете с лимонов сок, разбъркайте леко и оставете във фурната без фолио докато получите желаната гъстота (10-15 минути).

Продължителността на печене е взависимост от количеството. При мен от 45 големички и сочни смокини и 3 круши се получиха 3 бурканчета разкошно сладко, както и ми остана една малка купичка за сутрешните палачинки.

Топлото сладко разпределете в стерилизирани предварително бурканчета (изварени или загряти във фурната, за да са идеално чисти от бактерии, включително и капачките).

Затворете добре и обърнете с капачката надолу. Оставете така да изстинат и след това приберете за съхранение на хладно и тъмно място.

Сладкото от смокини и круши на фурна е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: