Начин на приготвяне
За този разкошен есенен сладкиш яйцата се разбиват заедно със захарта до побеляване. Към тях се прибавят олиото и киселото мляко.
След разбъркване на порции се прибавя предварително пресятото брашно заедно със бакпулвера.
Сместа се бърка, докато стане с гладка консистенция.
Дюлите се обелват, почистват от семки и настъргват на едро ренде.
Добавят се към кексовата смес заедно с натрошените орехи.
След като се размесят хубаво всички продукти, се прехвърлят в намазнена и набрашнена тавичка.
Сладкишът с дюли се пече в предварително загрята на 180 °C фурна за около 40 минути.
Когато изстине здравословен сладкиш с дюли, се поръсва с пудра захар, нарязва на квадрати и е готов за сервиране.