Алтън Татлъсъ (Златен сладкиш)

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7178k2k12k5
07/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Невероятно вкусни сладкишчета, напоени със сладък сироп и сочна орехова текстура, които не са за изпускане!"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • масло - 125 г меко
  • олио - 100 мл
  • белтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • орехи - 200 г
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • за сиропа
  • вода - 500 мл
  • захар - 500 г
  • лимони - 1/2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо направете захарния сироп, като кипнете в тенджерка на котлона захарта и водата, добавете сока и кората на половин лимон и разбъркайте. Варете сиропа няколко минути до сгъстяване.

Направете тестото, като пресеете брашното в купа, добавете олиото, белтъка, мекото масло, млякото и бакпулвера.

Омесете всичко, като е необходимо добавете още малко брашно до получаване на гладко тесто, което да не лепне по ръцете. Покрийте и оставете за 30 мин да си почине.

Тестото разделете на две еднакви части и ги разточете на кръгли кори с дебелина 1 см.

Едната кора разрежете с малки рингове или ракиени чашки на кръгове, а другата кора разрежете по същия начин, но във всяко кръгче направете в средата още едно по-малко, като използвате капачка или по малък ринг.

Изрезките от тестото съберете, омесете и ги използвайте, като повторите същата процедура.

Намажете тава с малко масло и сложете кръговете, върху всяко цяло кръгче сложете по едно от тези с малкия отвор и леко с пръсти минете по краищата, за да ги слепите. В средата в отвора на всяко сложете орехови ядки.

Намажете всяко с разбит жълтък и сложете в загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин до златист цвят.

Изпечените сладки потопете или полейте със студения сироп, още докато са горещи. Оставете сиропираните сладки за няколко часа да се сиропират и омекнат.

Бележки: Препоръчвам да използвате цели или леко натрошени орехови ядки, аз ги запълних със смлени орехи и при поливане със сиропа те се разнесоха и разпиляха, затова по възможност ползвайте цели ядки - за по добър вид на сладките.

Източник на рецептата: Джейлян Алиева

Алтън Татлъсъ (Златен сладкиш) е чуден десерт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Фати Камберова
Фати Камберова
Страхотни са и изглеждат вкусно!
10.09.2016 15:30
3
1