Начин на приготвяне
Рецептата за тестото е старата и изпитана, а плънката с праз е моя идея. Омесваме тестото на ръка. Третото е много лесно за работа и е от тестата, които не лепнат по ръцете. Опитайте и ще заобичате това тесто. Можете да приготвяте различни плънки за него и дори само сиренце .
Първо, задушавам нарязаният праз с около 40 мл вода и 2 с.л. олио, да омекне добре празът. Ароматизираме с чубрица или джоджен, каквото ви харесва. Оставяме да се охлади.
Включвам фурната да загрява до 200 °C.
В широка купа разбърквам брашното с бакпулвера, добавям солта и захарта. Разбърквам.
Правя кладенче и в него измервам и изсипвам нужното количество олио, прясно мляко и кисело мляко.
Тестото бъркам първо с дървена лъжица и после доомесвам на ръка. Оформям на топка и изсипвам върху набрашнена повърхност.
С помощта на точилка разточвам кора с дебелина 0.5 см или 1 см, ако е по-дебела, ще имате по-малко на брой закуски сиренки.
С помощта на чаша или купичка с диаметър 8-10 см изрязвам кръгчета. Изрезките отново премесвам и отново разточвам изрязвам, докато свършат.
Върху всяко кръгче слагам по една чаена лъжица от плънката, която е задушеният праз и начупеното сирене.
С помощта на четка намазвам краищата на всяко кръгче с вода.
Сгъвам на половина и притискам краищата да се залепят.
Подреждам в тавата, застлана с хартия за печене.
Намазвам сиренките с разбитото яйце.
Слагам готовите сиренки в предварително загрятата до 200 °C фурна и пека без вентилатор за около 20 минути или до тъмно-златист цвят.
Готовите сиренки охлаждам върху решетка.
Страхотните пирожки със сирене можете да сервирате с айрян или друга вкусна напитка! Това си е Ваше желание!
Нека се насладим на тази невероятно вкусна и обичана българска закуска - лесните и вкусни соленки с праз и сирене.
Съвет: Можете да приготвите само с даденото количество от 125 г сирене, като добавите едно яйце.