Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Соленки»Лесните и вкусни соленки с праз и сирене

Лесните и вкусни соленки с праз и сирене

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Лесните и вкусни соленки с праз и сирене5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
11
"Нека се насладим на тази невероятно вкусна и обичана българска закуска - лесните и вкусни соленки с праз и сирене"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно 300 г
  • бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
  • кисело мляко - около 150 г или 4 препълнени с връх с.л.
  • прясно мляко - 5 с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • За пълнеж
  • краве сирене - 125 г
  • праз - 1 бр. + 2 с.л. олио + 40 мл вода, всичко за задушаване
  • чубрица - или джоджен на вкус
  • яйца - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата за тестото е старата и изпитана, а плънката с праз е моя идея. Омесваме тестото на ръка. Третото е много лесно за работа и е от тестата, които не лепнат по ръцете. Опитайте и ще заобичате това тесто. Можете да приготвяте различни плънки за него и дори само сиренце .

Първо, задушавам нарязаният праз с около 40 мл вода и 2 с.л. олио, да омекне добре празът. Ароматизираме с чубрица или джоджен, каквото ви харесва. Оставяме да се охлади.

Включвам фурната да загрява до 200 °C.

В широка купа разбърквам брашното с бакпулвера, добавям солта и захарта. Разбърквам.

Правя кладенче и в него измервам и изсипвам нужното количество олио, прясно мляко и кисело мляко.

Тестото бъркам първо с дървена лъжица и после доомесвам на ръка. Оформям на топка и изсипвам върху набрашнена повърхност.

С помощта на точилка разточвам кора с дебелина 0.5 см или 1 см, ако е по-дебела, ще имате по-малко на брой закуски сиренки.

С помощта на чаша или купичка с диаметър 8-10 см изрязвам кръгчета. Изрезките отново премесвам и отново разточвам изрязвам, докато свършат.

Върху всяко кръгче слагам по една чаена лъжица от плънката, която е задушеният праз и начупеното сирене.

С помощта на четка намазвам краищата на всяко кръгче с вода.

Сгъвам на половина и притискам краищата да се залепят.

Подреждам в тавата, застлана с хартия за печене.

Намазвам сиренките с разбитото яйце.

Слагам готовите сиренки в предварително загрятата до 200 °C фурна и пека без вентилатор за около 20 минути или до тъмно-златист цвят.

Готовите сиренки охлаждам върху решетка.

Страхотните пирожки със сирене можете да сервирате с айрян или друга вкусна напитка! Това си е Ваше желание!

Нека се насладим на тази невероятно вкусна и обичана българска закуска - лесните и вкусни соленки с праз и сирене.

Съвет: Можете да приготвите само с даденото количество от 125 г сирене, като добавите едно яйце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: