Начин на приготвяне
Почистете и измийте много добре пъстървите, направете прорези отгоре. Поръсете ги със сол и подправките като внимавате с розмарина да не прекалите особено ако е пресен.
За тези, които не обичат силни билки, може да овкусят пъстървите само със сол, черен пипер и малко мащерка. В прорезите пъхнете тънки парченца чесън и поръсете със зехтин или олио.
Нарежете морковите на тънки ивици, а лимона на колелца или половинки.
В корема на пъстървите пъхнете резени лимон и чесън (по желание).
В тава сипете морковите овкусете с малко сол и зехтин и поставете пъстървите.
Оставете така за около половин час да се овкусят и печете пъстървата до готовност.
Пъстървата с моркови на фурна е много крехка и вкусна, приготвена по този начин. Сервирайте я с бяло вино и се насладете на всяка хапка.
Вижте и идеи за пъстърва на скара и пълнена пъстърва.