Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Зеле с моркови на фурна

Зеле с моркови на фурна

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878213021
Зеле с моркови на фурна
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Хапва ли ви се нещо вкусно и постно - значи е време да опитате нашата рецепта за Зеле и моркови на фурна - пръстите ще си оближете"

Необходими Продукти

  • зеле - 1 средна зелка (прясна)
  • моркови - 2 - 3 бр.
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • дафинов лист - 3 - 4 бр.
  • сол - на вкус
  • червен пипер
  • куркума
  • олио - 100 мл.
  • вода - 2 - 3 ч.ч.
  • вино - 100 мл.
  • месо - аз ползвах пуешко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето се нарязва, морковите се почистват и настъргват на едро ренде.

Първо зелето и морковите се задушават. В по-голяма тенджера се слага олиото, изсипва се зеленчуковата смес и 1 ч.ч. вода (не прекалявайте, зелето си пуска достатъчно вода). Поръсваме с червен пипер, куркума. Оставяме поне 15-тина мин. хубаво да омекне, но бъркаме от време на време, като внимаваме да не загори.

Когато вече е добре задушено, намазняваме подходяща тава - по-ниска и по-голяма, за да може зелето да е на нисък пласт. Слагаме виното, дафиновия лист, малко сол, както и 1 ч.ч. вода.

Пъхаме в загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин. Водата трябва да изври, ако обаче зелето не е достатъчно омекнало, добавете още една чаша вода. Зелето трябва да е крехко.

*Аз имах едно забравено пуешко крило в хладилника (бях го обезкостявала за супа), реших, че мога да го оползотворя - поне аромат да внесе, а може и малко месенце да е останало.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: