gotvach.bg»Рецепти»Пица»Тесто»Оригинално тесто за пица

Оригинално тесто за пица

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6301k3k
Оригинално тесто за пица1 / 5
31/05/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
1
"Вкусна рецепта за тесто за пица, която се предава от уста на уста. Така достигна до нас, а ние бързаме да я споделим с вас!"

Необходими Продукти

  • мая - 1 пакетчета суха (по 7 г)
  • вода - около 2/3 ч.ч. топла (150 мл)
  • брашно - 300 г + за работния плот
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята, половината от топлата вода и захарта се разбъркват, докато маята се разтвори. Оставя се да втасва встрани около 15 мин или докато заприлича на крем и стане готова.

Пресятото брашно и солта се слагат в купа, където се прави кладенче в средата и се излива кашицата от мая, останалата вода и всички други продукти от рецептата за тесто за пица.

Бърка се с дървена лъжица, докато цялото брашно бъде поето. Поръсва се работният плот с брашно и се меси в продължение на 8-10 мин. Когато тестото стане твърдо и спре да лепне, се удря върху плота няколко пъти.

Тестото трябва да е гладко и еластично, а под повърхността му трябва да се виждат въздушни мехурчета и да си възвръща формата, ако се притисне с длан.

Омесеното тесто се слага в намаслена с растително масло купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса встрани, докато удвои обема си два пъти.

За да се оформи пицата, се слага в тестото в тава за пица и с пръсти се притиска и разстеля встрани, докато покрие дъното на тавата.

Оставя се да престои 10 мин, преди да се добави плънката. За да направите Калцоне се оформя пицата в кръг. Плънката се разстила само в едната половина на кръга, като се остави празно пространство по ръба от 2.5 см. Плънката се покрива с другата половина и се притискат краищата с пръсти, за да се запечата.

Успех с вкусните италиански специалитети, които ще направите с това оригинално тесто за пица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
511
43
30
21
12
Дай твоята оценка: