Оригинално тесто за пица

31/05/2014
Maria  Toncheva
отMaria TonchevaНовак6301
"Вкусна рецепта за тесто за пица, която се предава от уста на уста. Така достигна до нас, а ние бързаме да я споделим с вас!"
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Порции1 пица (30 см)
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо100 696
  • Преглеждания за месеца8972
  • Преглеждания за седмицата378
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • мая - 25 г прясна или 2 пакетчета суха (по 7 г)
  • вода - около 2/3 ч.ч. топла (150 мл)
  • брашно - 3 ч.ч. обикновено (450 г) + 1/2 ч.ч. (75 г) за работния плот
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и половината от топлата вода се разбъркват, докато маята се разтвори. Оставя се да втасва встрани около 15 мин. , или докато заприлича на крем и стане готова. Пресятото брашно и сол се слагат в купа, където се прави кладенче в средата и се излива кашицата от мая, останалата вода и всички други продукти от рецептата.

Бърка се с дървена лъжица, докато цялото брашно бъде поето. Поръсва се работният плот с брашно и се меси в продължение на 8-10 мин. Когато тестото стане твърдо и спре да лепне се удря върху плота няколко пъти.

Тестото трябва да е гладко и еластично, а под повърхността му трябва да се виждат въздушни мехурчета и да си възвръща формата, ако се притисне с длан.

Омесеното тесто се слага в намаслена с растително масло купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса встрани, докато удвои обема си два пъти. За да се оформи пицата, се слага в тестото в тава за пица и с пръсти се притиска и разстеля встрани, докато покрие дъното на тавата.

Оставя се да престои 10 мин. преди да се добави плънката. За да направите калцоне се оформя пицата в кръг. Плънката се разстила само в едната половина на кръга, като се остави празно пространство по ръба от 2.5 см. Плънката се покрива с другата половина и се притискат краищата с пръсти, за да се запечата.
подобни рецепти тук

5 5
4 3
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

ChefKruzo
ChefKruzo
14.02.2019 19:11
Следвах рецептата с известна импровизация.
Загрях леко докато започна да се вдига пара 2/3 от ч.ч. мляко като допълних с вода - общо 250 мл., добавих пакетче и половина суха мая от 7 гр., сол 1/3 с.л. и захар 1 с.л. равна. След като хубаво го разбърках оставих сместа да втаса за 20 мин.

Като кладенче в голяма купа сложих 3 ч.ч. брашно.

Към сместа добавих едно яйце и около 50 мл. олио защото нямах зехтин.

Омесих тестото с няколко щипки допълнително брашно докато нищо никъде не се лепеше - нито по купата, нито по пръстите
Втасва около час.
Перфектно :)
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
06.02.2019 22:19
Моите почитания, но рецептата ви няма нищо общо с оригиналната, извинете! Съотношението на съставките е абсолютно несъвместимо. За първи път си позволявам критика, относно публикувана рецепта, но се опасявам, че начинаещите кулинари ще похабят продуктите си. Първо- пакетче суха мая от 7 гр. е достатъчна за 500 гр. брашно. Второ -няма как , цитирам маята да " заприлича на крем и стане готова", ако не бъде подхранена със захар. Трето- в съставките липсва зехтин или друга растителна мазнина. Четвърто- това количество брашно няма как да бъде "поето" от толкова количество течност. Не доумявам, но от пръв поглед си личи, че одобрената рецепта няма как да бъде "Оригинална"!!!
0
0
Daq
Daq
07.05.2017 17:19
С толкова малко вода тесто изобщо няма да стане! Само да си изхабиш продуктите!
Добре че успях да закрепя положението някак и не стана толкова зле.
И хората са прави това е твърде много мая.
И ако някой се е подлъгал в Италия никой няма да ви направи тесто за пица по тази рецепта!
5
1

Виж всички коментари или напиши такъв