Оригинално тесто за пица

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
630
1k
1k
31/05/2014
"Вкусна рецепта за тесто за пица, която се предава от уста на уста. Така достигна до нас, а ние бързаме да я споделим с вас!"
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Порции1 пица (30 см)
Сготви+1 точка
35 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо514 755
  • Преглеждания за месеца23040
  • Преглеждания за седмицата4448
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена35

Необходими Съставки

  • мая - 25 г прясна или 2 пакетчета суха (по 7 г)
  • вода - около 2/3 ч.ч. топла (150 мл)
  • брашно - 3 ч.ч. обикновено (450 г) + 1/2 ч.ч. (75 г) за работния плот
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и половината от топлата вода се разбъркват, докато маята се разтвори. Оставя се да втасва встрани около 15 мин. , или докато заприлича на крем и стане готова. Пресятото брашно и сол се слагат в купа, където се прави кладенче в средата и се излива кашицата от мая, останалата вода и всички други продукти от рецептата.

Бърка се с дървена лъжица, докато цялото брашно бъде поето. Поръсва се работният плот с брашно и се меси в продължение на 8-10 мин. Когато тестото стане твърдо и спре да лепне се удря върху плота няколко пъти.

Тестото трябва да е гладко и еластично, а под повърхността му трябва да се виждат въздушни мехурчета и да си възвръща формата, ако се притисне с длан.

Омесеното тесто се слага в намаслена с растително масло купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса встрани, докато удвои обема си два пъти. За да се оформи пицата, се слага в тестото в тава за пица и с пръсти се притиска и разстеля встрани, докато покрие дъното на тавата.

Оставя се да престои 10 мин. преди да се добави плънката. За да направите калцоне се оформя пицата в кръг. Плънката се разстила само в едната половина на кръга, като се остави празно пространство по ръба от 2.5 см. Плънката се покрива с другата половина и се притискат краищата с пръсти, за да се запечата.

Тефлонова тава за пица 32см-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Тефлонова тава за пица 32см
6.25 лв.
4.81 лв.
Виж ››

В един дом трябва да има поне една форма за пица - любимо хапване на цялото семейство. Пригответе перфектната пица с хрупкава коричка и вкусна плънка. Формата за пица ще направи удоволствието още по-голямо, представяйки тестеното изделие в неговия пълен блясък.

Рейтинг

5 10
4 3
3 0
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Бойчо Николов
Точно зехтина сте забравили в рецептата, а той е много важен. Прави тестото хрупкаво- Без него тестото е жилаво. Вместо 30 мл. аз слагам 50 мл. на кг. брашно.
2
0
Димитър
Димитър
06.03.2020 22:10
Класическо тесто за пица се приготвя от:
1кг. брашно тип "00"
2г . суха мая
600 мл.вода
30г. сол
30мл. зехтин
6
0
Kamelia Ivanova
Kamelia Ivanova
16.03.2019 18:14
Смъкнете тази рецепта от сайта! Абсолютно неадекватна е!
12
0