Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Тесто»Оригинално тесто за пица

Оригинално тесто за пица

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k
Оригинално тесто за пица1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
1
"Вкусна рецепта за тесто за пица, която се предава от уста на уста. Така достигна до нас, а ние бързаме да я споделим с вас!"

Необходими Продукти

  • мая - 1 пакетчета суха (по 7 г)
  • вода - около 2/3 ч.ч. топла (150 мл)
  • брашно - 300 г + за работния плот
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята, половината от топлата вода и захарта се разбъркват, докато маята се разтвори. Оставя се да втасва встрани около 15 мин или докато заприлича на крем и стане готова.

Пресятото брашно и солта се слагат в купа, където се прави кладенче в средата и се излива кашицата от мая, останалата вода и всички други продукти от рецептата за тесто за пица.

Бърка се с дървена лъжица, докато цялото брашно бъде поето. Поръсва се работният плот с брашно и се меси в продължение на 8-10 мин. Когато тестото стане твърдо и спре да лепне, се удря върху плота няколко пъти.

Тестото трябва да е гладко и еластично, а под повърхността му трябва да се виждат въздушни мехурчета и да си възвръща формата, ако се притисне с длан.

Омесеното тесто се слага в намаслена с растително масло купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса встрани, докато удвои обема си два пъти.

За да се оформи пицата, се слага в тестото в тава за пица и с пръсти се притиска и разстеля встрани, докато покрие дъното на тавата.

Оставя се да престои 10 мин, преди да се добави плънката. За да направите Калцоне се оформя пицата в кръг. Плънката се разстила само в едната половина на кръга, като се остави празно пространство по ръба от 2.5 см. Плънката се покрива с другата половина и се притискат краищата с пръсти, за да се запечата.

Успех с вкусните италиански специалитети, които ще направите с това оригинално тесто за пица. Ние препоръчваме да опитате тази класическа пица Маргарита или пица с гъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
512
43
30
21
13
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Може 2 гр. Мая, но трябва да втасва цяла нощ !
20.09.2024 19:51
Анонимен
Анонимен
Благодаря! Става чудесно тесто и много вкусно!
02.09.2024 22:52
Анонимен
Анонимен
Стана супер!
Приготвям за втори път!
08.02.2024 12:14
3
Анонимен
Анонимен
Тестото е чудесно! Направих мини пици калцоне. Получиха се много добре!
01.11.2023 19:17
Анонимен
Анонимен
Oт тези съставки се получи доста твърдо тесто.Месих го в хлебопекарна и след това го извадих сега втасва.Ще видим крайния резултат!
28.07.2023 11:00
2
3
1
Покажи всички подкоментари
Nadelena30
Nadelena30
Страхотно
Благодаря ?
10.11.2022 19:58
1
Анонимен
Анонимен
А как и къде да се съхранява тестото? Да омесим повече, за да не месим, точим и втасваме всяка вечер.
18.04.2022 17:42
2
1
1
Покажи всички подкоментари
Димитър
Димитър
Класическо тесто за пица се приготвя от:
1кг. брашно тип "00"
2г . суха мая
600 мл.вода
30г. сол
30мл. зехтин
06.03.2020 22:10
37
9
3
Покажи всички подкоментари
ChefKruzo
ChefKruzo
Следвах рецептата с известна импровизация.
Загрях леко докато започна да се вдига пара 2/3 от ч.ч. мляко като допълних с вода - общо 250 мл., добавих пакетче и половина суха мая от 7 гр., сол 1/3 с.л. и захар 1 с.л. равна. След като хубаво го разбърках оставих сместа да втаса за 20 мин.

Като кладенче в голяма купа сложих 3 ч.ч. брашно.

Към сместа добавих едно яйце и около 50 мл. олио защото нямах зехтин.

Омесих тестото с няколко щипки допълнително брашно докато нищо никъде не се лепеше - нито по купата, нито по пръстите
Втасва около час.
Перфектно :)
14.02.2019 19:11
27
4
Димитър Дадачев
Димитър Дадачев
Защо не сложиш мая-брашно 1 към 1 ?! Мисля , че ще се получи по-ефектно тесто !
29.04.2017 02:26
11
8
Таня Левенова
Таня Левенова
Суха мая само 7г
23.03.2017 12:53
7
3