Начин на приготвяне
В тенджера с ненадраскващо дъно се сипва водата и се стопля. Добавят се маслото и олиото, захарта и солта. Разбърква се. Когато сместа заври, се добавя брашното. Разбърква се с телена бъркалка, като се стараем да не остават бучки. Бърка се докато се сгъсти и се получи парено тесто, което се отделя от тенджерата.
Сместа се изсипва в купата на миксера и се оставя да се охлади. Яйцата се добавят едно по едно и сместа се разбива след всяко.
Готовото тесто се прехвърля в пош.
Подготвя се форма за торта, като се покрива с хартия за печене. Оформя се блат за основа във формата от пареното тесто. Блатът се пече на 200 градуса около 15 минути.
Температурата на фурната се намалява на 180 градуса и се пече още 10 минути. Вратата на фурната не се отваря.
Подготвя се голяма тава с хартия за печене. С останалото тесто се правят розички за еклери. Пекат се по същия начин като блата за основата.
Подготвя се ваниловият крем за еклерите. В купата на миксера се слагат жълтъците и захарта. Разбива се добре. Добавя се нишестето и отново се разбива. Добавя се прясното мляко. Отново се разбива.
Сместа се прехвърля в тенджера на бавен огън. Кремът се вари, като се бърка непрекъснато с телена бъркалка до сгъстяване. Добавят се лимоновият сок и ванилията есенция и се разбърква. Отстранява се от котлона.
В горещия крем се добавя маслото. Разбърква се добре. Кремът се оставя да изстине напълно.
Всички еклери се пълнят с ваноловия крем с помощта на пош.
Подготвя се кремът с подсладено кондензирано мляко. В чашка се изсипва желатинът и се добавя студена вода, разбърква се и се оставя да набъбне.
В купата на миксера се слагат изварата и кондензирано мляко. Разбиват се. Добавя се киселото мляко, заквасената сметана и ванилията захар. Разбива се.
Желатинът се пуска в микровълновата за кратко, за да се разтопи и се добавя в крема. Разбърква се.
Сглобява се еклеровата торта. Хартията за печене се отстранява от блата на тортата и той отново се разполага на дъното на формата за торта. Половината от крема с кондензирано мляко се разпределя върху него. Отгоре се нареждат еклерите. Те се покриват с другата част от крема и отгоре се нареждат още еклери.
Тортата се оставя в хладилника за 5 часа, за да стегне кремът.
Шоколадът се разтопява на водна баня, като може да се сложи направо в найлонов, което ще се използва за пош. Тортата се украсява по желание.
Деликатната еклерова торта е чудна.
Коментари