Начин на приготвяне
Затоплих 500 мл сироп от ягоди и като загря почти до завиране, изключих котлона и добавих предварително накиснат в малко вода - 50 мл, желатин, едно пакетче.
След това към 250 г заквасена сметана добавих 2 супени лъжици сладко от ягоди и разбих добре сместа. Прибавих я към сиропа с желатин и разбърках добре.
След като се разтвори сметаната, прецедих цялата смес през цедка. Направих го директно в силиконова форма, но вие можете да си го направите в индивидуални купички или чашки.
Сложих в хладилника, разбира се, след като се охлади панакотата, за една нощ да стегне напълно.
На сутринта извадих от хладилника и оставих на стайна температура желирания сладкиш за половин час, освободих крема с помощта на нож от стените на формата и обърнах върху десертна голяма чиния.
Украсих панакота с ягодов сироп с малко кокосови стърготини.
Свеж и лек десерт.