Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Пълнозърнести кифлички със сирене и кашкавал

Пълнозърнести кифлички със сирене и кашкавал

Пълнозърнести кифлички със сирене и кашкавал
Снимка: Росица Петрова
7 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Само 8 от тези пухкави пълнозърнести кифлички със сирене и кашкавал можем да изядем наведнъж - повече не!"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода - 1/2 ч.л.
  • олио - 100 мл
  • сол - 1 ч.л. равна
  • пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч.
  • пшеничено брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • плънка
  • сирене - 100 г
  • кашкавал - 50 г
  • белтъци - 1 бр.
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • вода - 1 с.л.
  • ронена чубрица - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тези кифлички са бързи и лесни за приготвяне, защото не изискват втасване.

Приготвяте тестото, оформяте и след 20 минути във фурната вкусните пълнозърнести закуски са вече на трапезата.

Преди да започнете, включете фурната да загрява.

Пригответе и плънката като натрошите сиренето, а кашкавала нарежете на малки кубчета.

Прибавете белтъка на едно яйце и разбъркайте.

Жълтъка на яйцето заделете, защото с него ще намажете кифличките, преди да ги сложите да се пекат.

Смесете киселото мляко и содата в купа, разбъркайте и оставете за минута, докато шупне.

След това прибавете солта, и олиото и отново разбъркайте.

Следва да добавите 1 чаша пълнозърнесто брашно, 1 чаша бяло пшеничено брашно и бакпулвера, предварително смесен с брашното.

Разбъркайте с лъжица. Тестото ще започне да се отделя от съда.

Останалата половин чаша брашно поръсете върху работния плот и доомесете тестото с ръце, буквално за 2-3 минути.

Тестото не изисква дълго месене, само колкото да се смесят продуктите.

Оформете на топка и разточете върху набрашнена повърхност на кръг с диаметър около 30 см.

След това нарежете на 12 триъгълника.

В широката част на всеки триъгълник сложете по лъжица от плънката и навийте на кифличка.

Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга, и ги намажете със жълтък, смесен с малко вода.

Поръсете всяка кифличка с ронена чубрица и сложете да се пекат. Може да замените чубрицата със семена по избор.

Фурната трябва вече да е загряла.

Печете закуските около 20 минути до златист загар.

Получиха се вкусни и пухкави пълнозърнести кифлички със сирене и кашкавал, подходящи за закуска на малки и големи.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Много вкусни
11.11.2022 20:45