Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Кифлички със сирене, кашкавал и ленено семе

Кифлички със сирене, кашкавал и ленено семе

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Чирак
891k167
Кифлички със сирене, кашкавал и ленено семе
Снимка: Yordanka Vasileva
1 / 3с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
95 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
125 мин.
Порции
12
"На другия ден кифличките със сирене и кашкавал са все още пухкави и още по-вкусни."

Необходими Продукти

  • топло мляко - 200 мл
  • захар - 20 г
  • суха мая - 4 г
  • сол - 5 г
  • яйца - 1 бр.
  • бакпулвер - 4 г
  • краве масло - 15 г меко
  • олио - 40 мл
  • брашно - 350 или 400 г пресято
  • За плънката
  • сирене - 70 г
  • кашкавал - 70 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Налейте топлото мляко в дълбока купа. Добавете захарта, маята и 1 лъжица от брашното. Разбъркайте и покрийте купата за 10 минути, докато втаса маята.

После добавете олиото и белтъка от яйцето. Разбъркайте добре. Добавяйте по малко от брашното като бъркайте с дървена лъжица или шпатула. С брашното добавете и бакпулвера.

Започнете да месите с ръце, докато се получи меко но леко лепнещо тесто. Тогава добавете мекото масло и продължете да месите още 10 минути. Намажете купата, в която сте месили, с олио, и сложете тестото в нея, като него също леко го намазните.

Покрийте със стреч фолио и го оставете на топло за 1 час или докато удвои обема си.

През това време раздробете сиренето и настържете кашкавала на ситното ренде и ги смесете.

Разделете тестото на 12 части и ги оформете на топки. Покрийте ги с кърпа, за да не изсъхват.

С точилката оформете топката на кръг с около 15 см в диаметър.

С помощта на дебел дървен шиш направете една до друга вдлъбнатини, като внимавате да не разкъсате тестото.

Обяснавам:

Сложете дървения шиш върху тестото и натиснете от двете страни и в средата, така че да се получи бразда. Измествайте шиша и правете същото, докато направите бразди на целия лист.

След това обърнете от другата страна, но така че вдлъбнатините да се паднат отвесно.

Сложете в единия край от сместа със сиренето и кашкавала и навийте на руло. После хванете двата края и ги свържете на кравай. Свържете ги добре, за да не се разделят при печенето.

По същия начин направете и останалите кифлички.

Подредете ги в тава, покрита с пергаментова хартия, и ги намажете обилно с жълтъка от яйцето, който сте разредили с 1 лъжица олио. По желание поръсете с предпочитани семена. Аз поръсих домашните кифлички с ленено семе.

Оставете яйцето да поизсъхне за 5-6 минути, преди да сложите тавата във фурната.

Печете в загрята на 180 °C фурна за 30 минути, но все пак се съобразявайте с вашата фурна.

Ако видите, че кифличките много скоро са се зачервили, покрийте ги с алуминиево фолио и продължете да печете, доколкото е необходимо.

Готовите солени кифлички покрийте с кърпа, докато изстинат.

На другия ден кифличките със сирене и кашкавал са все още пухкави и още по-вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: