Начин на приготвяне
Налейте топлото мляко в дълбока купа. Добавете захарта, маята и 1 лъжица от брашното. Разбъркайте и покрийте купата за 10 минути, докато втаса маята.
После добавете олиото и белтъка от яйцето. Разбъркайте добре. Добавяйте по малко от брашното като бъркайте с дървена лъжица или шпатула. С брашното добавете и бакпулвера.
Започнете да месите с ръце, докато се получи меко но леко лепнещо тесто. Тогава добавете мекото масло и продължете да месите още 10 минути. Намажете купата, в която сте месили, с олио, и сложете тестото в нея, като него също леко го намазните.
Покрийте със стреч фолио и го оставете на топло за 1 час или докато удвои обема си.
През това време раздробете сиренето и настържете кашкавала на ситното ренде и ги смесете.
Разделете тестото на 12 части и ги оформете на топки. Покрийте ги с кърпа, за да не изсъхват.
С точилката оформете топката на кръг с около 15 см в диаметър.
С помощта на дебел дървен шиш направете една до друга вдлъбнатини, като внимавате да не разкъсате тестото.
Обяснавам:
Сложете дървения шиш върху тестото и натиснете от двете страни и в средата, така че да се получи бразда. Измествайте шиша и правете същото, докато направите бразди на целия лист.
След това обърнете от другата страна, но така че вдлъбнатините да се паднат отвесно.
Сложете в единия край от сместа със сиренето и кашкавала и навийте на руло. После хванете двата края и ги свържете на кравай. Свържете ги добре, за да не се разделят при печенето.
По същия начин направете и останалите кифлички.
Подредете ги в тава, покрита с пергаментова хартия, и ги намажете обилно с жълтъка от яйцето, който сте разредили с 1 лъжица олио. По желание поръсете с предпочитани семена. Аз поръсих домашните кифлички с ленено семе.
Оставете яйцето да поизсъхне за 5-6 минути, преди да сложите тавата във фурната.
Печете в загрята на 180 °C фурна за 30 минути, но все пак се съобразявайте с вашата фурна.
Ако видите, че кифличките много скоро са се зачервили, покрийте ги с алуминиево фолио и продължете да печете, доколкото е необходимо.
Готовите солени кифлички покрийте с кърпа, докато изстинат.
На другия ден кифличките със сирене и кашкавал са все още пухкави и още по-вкусни.