Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Терияки нудъли с гъби

Терияки нудъли с гъби

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Терияки нудъли с гъби
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Ако решите да експериментирате, заложете на тази вкусна азиатска рецепта"

Необходими Продукти

  • нудъли - 400 грама, японски пшенични
  • гъби - 500 грама, Шийтаке или печурки
  • сусамово олио
  • тофу - около 300 грама
  • пресен лук
  • сол
  • За соса
  • соев сос - ⅓ ч.ч.
  • мирин - ⅓ ч.ч. (японско вино за готвене; може донякъде да се замени с бяло вино в случая)
  • вода - ⅓ ч.ч.
  • оризов оцет - 1 ½ с.л. оризов оцет
  • захар - ¼ ч.ч.
  • лук на гранули - ¼ ч.л.
  • джинджифил на прах - ¼ ч.л.
  • чесън - 2 малки скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нудълите се приготвят според инструкциите на опаковката. Отцеждат се, изплакват се със студена вода и се смесват с малко олио да не залепват.

Докато се варят нудълите, се приготвя сосът. Всички продукти за него се смесват в малка тенджерка и сместа се слага на котлона да заври.

Намалява се на слаба степен и се оставя за около 5 минути да се сгъсти. След това се сваля от котлона и се оставя да поизстине, като през това време ще се сгъсти още.

Тофуто се нарязва на кубчета и в сгорещено олио се запържва от всички страни в малко сусамово олио и по желание малко соев сос.

Гъбите се нарязват на лентички и се запържват в сгорещено олио с щипка сол. Когато поомекнат, се прибавя половината от соса. Готви се още няколко минути да се смесят вкусовете и се сваля от котлона. Останалият сос се смесва с нудълите.

Нудълите се разпределят на порции. Отгоре се разпределят гъбите, тофуто и се поръсва с нарязан зелен лук и сусам.

Терияки нудълите с гъби са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: