Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Чапче (Japchae) - Корейски нудъли с гъби шийтаке

Чапче (Japchae) - Корейски нудъли с гъби шийтаке

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Чапче (Japchae) - Корейски нудъли с гъби шийтаке
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Ако и у вас думата Чапче буди интерес, прочетете рецептата и разберете как може да си го приготвите и да се запознаете с това ястие отблизо"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава, малка кромид
  • червен лук - 1 глава, малка
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • пиперки - 1 бр.
  • спанак - 1 - 2 шепи
  • шийтаке - около 10 бр. гъби сушени
  • нудли - около 100 г от сладък картоф
  • олио - за запържване слънчогледово
  • сусамово олио - 2 ч.л.
  • соев сос
  • захар - 1 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите се заливат с гореща вода според инструкциите на опаковката и се оставят да се накиснат.

Лукът, пиперката и морковът се нарязват на лентички, чесънът се наситнява. Измива се спанакът.

Спанакът се слага във вряща вода и се захлупва. Оставя се, докато омекне и се свие. Когато това стане, се изважда от водата и се прехвърля в друг съд. Измива се студена вода и се изстисква. Нарязва се на по-едро.

Нудлите се слагат във вряща вода според инструкциите на опаковката и се варят около 7 минути. Когато са готови, се изплакват със студена вода и се изцеждат добре. Слагат се в купа и се нарязват няколко пъти с кухненски ножици. Добавя се сусамовото олио, 1 ч.л. от соевия сос и захарта и се разбърква добре с дървена лъжица или бъркалка.

В сгорещено олио се запържва лукът и чесънът с щипка сол, докато стане прозрачен. Прехвърля се в друг съд и се прехвърля в купата при нудлите.

В сгорещено олио се запържват морковът и пиперката с щипка сол и се прехвърлят и те при нудлите.

Накрая в сгорещено олио се запържват и гъбите шийтаке и им се добавя малко соев сос. И ти се прехвърлят към нудлите.

Накрая се прибавя към нудълите и спанакът и всичко се разбърква добре.

При сервиране върху всяка порция може да се поръси сусамово семе и по желание да се сложи 1 изпържено яйце.

* Ястието може да се направи и с малко телешко или друго месо по избор.

** Освен гъбите шийтаке може след лука да се запържат отделно и друг вид гъби, също нарязани на лентички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: