Кейк Моли

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Кейк Моли
Снимка: Ivelina
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Кейк Моли е – суперефирен и мек пандишпан с бита сметана за всяко парти"

Необходими Продукти

  • универсално брашно - 250 г
  • захар - 150 г до 250 г на вкус
  • сметана - 250 г студена за разбиване
  • яйца - 3 на стайна температура
  • бакпулвер - 8 г
  • екстракт от ванилия - 2 с.л.
  • лимонова кора - от 1 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Днес бих искала да ви приветствам с тази рецепта за кейк, която е идеална основа и за известната торта Моли с бита сметана. Този тип пандишпанов сладкиш е много мек и деликатен и не е необходимо сиропиране.

Идеята идва от брилянтния ум на известната дизайнерка на торти Елеонора Копини. Ако търсите мека торта или кейк, която е лесна за приготвяне и без масло и олио и която можете да използвате като основа за торта за рожден ден, според мен е идеална за вас.

От доста време използвам тази основа за кейк и за пълнени торти, като торта Моли с горски плодове и крем от бял шоколад и йогурт.

Тортата Моли е супервлажна торта, която се използва в дизайна на торти не само защото е много стабилна и лесна за работа, но и защото е толкова ароматна и влажна благодарение на битата сметана, която ще добавим към тестото.

Можете да се насладите на блата само като кейк, поръсен с пудра захар или шоколадова глазура и да изпитате наслада и удоволствието от него. Калориите са по-малко от традиционен кекс с масло например.

За приготвянето на кейк Моли използвах форма с ширина 22 см. Ако възнамерявате да приготвяте по-големи сладкиши, ще трябва да увеличите дозите на съставките (6 яйца 500 г от сметана и 450/500 брашно и 500 захар) . Намаслете и леко набрашнете формата.

Подготовка:

Първо, разбийте яйцата със захарта за 15 минути, докато за да удвоят обема си и да побелеят. На второ място, добавете пресятото брашно и бакпулвера. Комбинирайте настъргана лимонова кора и екстракт от ванилия. Всичко се разбива за кратко с миксера.

Във втората купа се разбива сметаната. Накрая внимателно вмъкнете разбитата сметана в тестото с деликатни движения отдолу нагоре. Изсипете сместа в тавата /формата/, заравнете и потупайте леко върху плота, за да премахнете въздушните мехурчета.

Печете въздушния кекс в предварително загрята статична фурна на 160 – 170 °C за около 50 минути или докато клечката за зъби, поставена в центъра на сладкиша, излезе чиста.

Подготовка с Thermomix:

Загрейте фурната си до 150°C.

Поставете купата и бъркалката във фризера за поне 5 минути. Течната ви сметана трябва да е в хладилника и да е много студена (иначе няма да можете да получите хубав крем).

Направете бита сметана с бъркалка и програма 3 минути / скорост 4 (трябва постепенно да увеличите скоростта от 1 до 4 през цялата 1-ва минута).

Запазете тази бита сметана в купа в хладилника.

Почистете купата, сложете яйцата, захарта и разбийте в нея. Смесете 5 минути/скорост 4, докато сместа удвои обема си и побелее.

През това време подгответе формата си.

Извадете бъркалката и добавете брашното и бакпулвера (и какаото, ако правите шоколадовата версия) в купата. Смесете 2 минути/скорост 4 .

Изсипете сместа в купа и добавете с помощта на шпатула една четвърт от разбитата сметана.

След това внимателно включете останалата част от бита сметана във вашата смес.

Изсипете сместа във форма и печете за времето, посочено в количествата на вашите съставки. Извадете от фурната и оставете да се охлади за 10 минути.

Вземете кейка Моли от формата и обърнете в чиния. След това го оставете да изстине напълно.

След това декорирайте на вкус като поръсите с пудра захар или разтопен на водна баня шоколад.

Насладете се с този нежен и много вкусен сладкиш!

Сърдечен поздрав от мен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Страхотен кекс!Чудесно изглежда
22.11.2022 07:17
1
Покажи всички подкоментари