Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Кюфтета»Култови спагети с кюфтета в сос

Култови спагети с кюфтета в сос

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Култови спагети с кюфтета в сос
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Тези спагети са култови, заради кюфтета в апетитния сос, който перфектно се слива с любимата паста...Просто вкусно!"

Необходими Продукти

  • ЗА КЮФТЕТАТА
  • телешка кайма - 600 г
  • мляко - 120 мл
  • хляб - 50 г стар
  • яйце - 1 бр.
  • галета - 2 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - 1 с.л. наситнен
  • ЗА СОСА
  • доматен сос - 700 мл
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • лук - 1 глава
  • целина - 1 стрък
  • сол - на вкус
  • риган - 1 с.л.
  • босилек - пресен
  • зехтин - 2 с.л.
  • спагети - 400 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Паста с кюфтета в сос е може би едно от най-известните италиански ястия в чужбина, станало известно с много романтичната сцена от анимационния филм Дамата и скитникът.

Сещам се и за Лейди и скитника, в който двете кучета ядат спагети със сос и кюфтета от една чиния. Сосът с кюфтета, с който да овкусите макароните, всъщност е много подходящ за неделния обяд и точно миналия уикенд приготвих тази вкусна рецепта, която ви предлагам днес.

Като оставим филмовите асоциации настрана, тези паста не е с извънземен вкус. Пригответе много кюфтета със сос. Направете малки, с диаметър около 1.5-2 см или по-големи с диаметър 4-5 см. Както ви допада.

Започнете с приготвянето на кюфтенцата: нарежете хляба на кубчета без коричката и го оставете да кисне в млякото за около десетина минути. Добавете яйцето, сол, черен пипер, смлян магданоз и разбъркайте към хляба.

Добавете всичко към месото и разбъркайте, като добавите и галетата. След като получите хомогенна смес, оформете топчета с правилна форма и големина. Подредете ги в чиния, като се стараете да не се застъпват едно върху друго.

В голяма тенджера пригответе соса за паста: запържете лука и целината в олиото за няколко минути, налейте доматеното пюре и го разредете с вода (регулирайте според плътността на пюрето). Добавете млякото, за да намалите киселинността на домата и също добавете солта, ригана и нарязания босилек. Аз добавих и 2-3 скилидки чесън наситнени.

Когато сосът започне да завира, потапяйте мини кюфтенцата едно по едно внимателно. Гответе около 40 минути на слаб котлон, като от време на време внимателно ги разбърквате и обръщате.

Сварете спагетите във вряща подсолена вода според времето за варене, посочено на опаковката (можете да изберете класически спагети, но също и пене или фусили). Отцедете пастата и я подправете със соса за кюфтетата! За удобство прехвърлете кюфтетата в чиния, за да съберете по-лесно соса и да овкусите пастата.

Поднесете спагетите с кюфтета и сос в чиния за сервиране.

По желание поръсете спагетите с пармезан. Насладете се! Изчезнаха мигновено и скоро ще ги направим отново!

ВАРИАНТИ И СЪВЕТИ:

Вместо хляб, накиснат в мляко, може да сложите малко рикота.

В тестото за кюфтета може да добавите малко смляна майорана.

Може да направите кюфтета със смесена кайма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: