Начин на приготвяне
Почистете рибите, измийте ги и оставете върху дебел пласт кухненска хартия, за да се отцедят от влагата.
Натрийте ги хубаво със зехтин, сол, пипер и поръсете с лимонов сок. Докато престоят за около 20 минути, се заемете със праза и чесъна.
Обелете, почистете праза и нарежете на парчета от по 7-8 см. Ако стръковете са много дебели, може да ги цепнете на две или на четири по дължина.
Скилидките чесън оставете небелени, само ги смачкайте леко с длан.
На дъното на намазнена тавичка сложете няколко кръгчета лимон и върху тях разположете ципурите. Може да пъхнете в коремчетата им скилидки чесън и резени лимон.
Отстрани и между рибите разпределете останалия чесън и праза. Посолете, поръсете с още зехтин, пипер и полейте с виното ( може и малко вода).
Печете ципурата на фурна на 190 °C с вентилатор, докато празът е хубаво омекнал, а рибките са хванали лек златист загар. Времето за печене е различно според големината на ципурата. Готова е, когато окото ѝ стане млечно бяло.
Готовата ципура с праз на фурна оставете за около 5 минутки (извън фурната) и след това поднесете с чаша бяло вино.
Добър апетит!