Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначена плитка с филиран бял шоколад

Козуначена плитка с филиран бял шоколад

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Козуначена плитка с филиран бял шоколад
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
12/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
2
"Козуначено изкушение от най-висока класа за незабравим празник"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 8 с.л
  • яйца - 3 бр. (жълтъка на 1 за намазване)
  • прясна мая - ½ кубче
  • олио - 80 мл
  • сол - щипка
  • лимони - 1 бр. (кората)
  • ракия - 1 ч.л
  • ванилия - 2 бр.
  • брашно - около 800 г - до меко тесто
  • бял шоколад - ½ пакетче филиран
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и сипете половината в купичка, добавете захар една лъжица и маята, разбъркайте докато се разтопи маята и захарта.

Поръсете с малко брашно и оставете да се активира. Разбийте яйцата с захарта, млякото и останалите продукти без олиото.

Пресейте брашното и започнете да замесвате тесто към което постепенно вмъквайте олиото. Разпъвайте и пак събирайте тестото, колкото повече го разтегляте и събирате толкова повече конци ще има и плитката.

Оставете тестото покрито на топло да втаса, след което го разделете на широки фитили, може да оформите две или три плитки, а може и една голяма, това зависи от формите, в които ще ги печете.

Поръсете върху фитилите от шоколада, притиснете с пръсти, за да остане вътре и оформете обли фитили. От трите фитила оплетете плитка, като краищата завийте отдолу.

Оставете да втасат на топло, намажете и поръсете с филиран бял шоколад и захар. Печете в загрята фурна на 160 градуса за около 30-35 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: