Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски плитки с локум

Великденски плитки с локум

Великденски плитки с локум
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
65 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Знаете ли, с тези вкусни плитки с локум всеки ден може да бъде Великден"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 - 450 мл
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 300 г
  • мая - 1 кубче
  • мас - 100 г
  • масло - 80 мл
  • олио - 30 мл
  • сол - 1 к.л
  • брашно - около 1.2 кг
  • лимонова захар - 1 пакетче
  • ванилия - 2 бр
  • локум - 1 кутия портокалов
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо всички продукти трябва да са със стайна температура. Пресяваме брашното, активираме маята с малко мляко, захар и брашно. Замесваме тесто като постепенно вмъкваме по малко от смесената мазнина, мас, олио и масло.

На плот или маса месите и разтягате, сгъвате като плик за писмо и пак разтягате. Намазнявате тестото и го оставяте на топло. След като хубаво втаса го делите на колкото плитки ще правите и зависи колко ще са големи тавичките, в които ще ги печете. А може и да направите като мен - да печете в тавата на печката там събирам по 2 плитки.

Оформяте фитили, като първо сплесквате един и забивате от парченцата локум. Навивате и усуквате за да не се показва локума. От три фитила сплитате плитка, слагате хартия за печене на тавата и слагате двете плитки.

Втасват почти да удвоят обема си, мажете с яйце, поръсвате със захар и сусам и печете в загрята печка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Не зная защо ти мирише маста явно не е добре стопена и няма сода в нея. Тя се изкисва предварително във вода няколко пъти се изхвърля за да излезе изцяло кръвта от нишките така когато е приготвена не мирише. От Лидъл съм купувала също е хубава. Но от маста козуначените теста стават по пръхкави но и с масло се постига същия резултат. :)
25.09.2016 14:11
2
marcheva14
marcheva14
Прекрасен козунак и чудесна стегната плитка, само не мога да свикна с тази мас дето толкова често я ползвате. Не я харесвам, мириши ми, гадна ми е и на пипане с ръцете.. Не я ползвам и затова вдигам мазнината на маслото и добавям малко олио за мекота на сладкиша. На външен вид са прекрасни.
25.09.2016 12:49
2