Начин на приготвяне
Първо, започваме с чистенето на орехите, след като сме изчистили една чаена чаша орехи, кълцаме на едри парчета и ги заделяме настрани.
Изчистване зърната на двата нара и ги слагаме в кухненски робот, смиламе ги много хубаво, след което изцеждаме през марля водата на нара.
От единия лимон режем едно резенче, което го заделяме настрани. Изстискваме и водата на лимона.
В една тенджера слагаме три водни чаши вода и три водни чаши захар. Поставяме тенджерата на котлона, да заври водата със захарта. При кипналата вода, където захарта се е разтопила, слагаме резенчето лимон, който сме го заделили от по-рано и на слаб огън оставяме да се сгъсти малко.
В голяма купа прибавяме изцедения сок от нар и лимон. Вътре прибавяме натурално нишесте две пакетчета, които са около една водна чаша, разтваряме хубаво нишестето в сока от лимона и нара.
Прибавяме сместа с нишестето вътре в тенджерата, където е водата със захарта, и разбъркваме много бързо, за да не се образуват бучки, намаляваме котлона на много слаб огън и с дървена лъжица, без прекъсване бъркаме 15-20 минути, след което прибавяме и нарязаните едри орехи и разбъркаме хубаво всичко - да се смеси.
Готовата смес за нашия домашен локум я изсипваме в съд, който искаме да е формата на локума, но съд първо мокрим с вода, да не залепне, после изсипваме вътре сместа, заглаждаме отгоре с лъжица и оставяме да почине 24 часа в хладилник.
След 24 часа разстиламе кокосови стърготини върху един поднос и отгоре обръщаме турския локум, така че да падне върху кокоса.
Режим на такива парчета, каквито желаем. Аз винаги съм на малки кубчета, така ми е по-удобно за сервиране.
Овалваме всички парчета с кокосови стърготини. Може да използвате за целта и пудра захар, така домашният локум от нар и орехи може да издържи повече от една седмица в затворена кутия в хладилника.
Кутията да е затворена, за да не поема аромата на другите ястия.