Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Домашен турски локум с нар (без желатин)

Домашен турски локум с нар (без желатин)

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Домашен турски локум с нар (без желатин)
Снимка: Ivelina
1 / 3
29/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
12
"Домашният локум с нар е наистина много вкусен и вече може да си го приготвите лесно у дома"

Необходими Продукти

  • нар - 2 големи (2 ч.ч. сок от нар)
  • нишесте - 5 с.л.
  • пудра захар - 1 - 2 ч.ч. (според сладостта която ви харесва)
  • масло - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 пакетче по желание
  • пудра захар - 1 ч.ч. или кокос за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделяме семената на двата нара. Раздробяват се добре с пасатор и водата се отстранява.

Семената се филтрират с помощта на цедка. Сокът от нар (или сок от портокал, грейпфрут, череши, малини и др.) се изсипва в тенджерата.

Добавете нишесте и пудрата захар. Ако искате диетичен вариант, сложете само 1 ч.л. гранулирана захар в сместа за варене и оваляйте късчетата локум с пудрата захар за сладост. Повярвайте - и така е много вкусен този турски локум.

Сложете съда на котлона и гответе, докато заври и се сгъсти.

След сгъстяване се сваля от котлона, добавя се 1 ч.л. масло и се разбърква.

Можете също да използвате 1 пакетче ванилия за повече аромат.

Приготвяте си квадратна тава 20 см, която можете да намокрите и после да изцедите водата.

Или другият вариант - да сложите намаслена хартия, за да се отдели лесно локумът.

Топлата смес се излива в мокрия или намазнен съд /тава/.

Посипва се с малко пудра захар се и се покрива със стреч фолио.

Охлаждаме около час на стайна температура. После поставяме в хладилника.

Престоява в хладилник за 2-3 часа или 1 нощ.

Турският десерт, който се е охладил добре, се обръща и се изважда от тавата.

Нарязва се на малки квадратчета 20 бр. или каквато големина ви харесва.

Филийките се потапят в пудра захар или кокос и се подреждат в чинията за сервиране.

Ако кафето ви е готово, се насладете на вкусния си домашен локум! Приятен апетит!

Домашният турски локум с нар може да издържи седмица на хладно!

Локумът е най-вкусен, когато е пресен, но може да се съхранява в херметически затворен контейнер на плота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: