Начин на приготвяне
В купа се сипва топлото прясно мляко и водата, добавя се маята, захарта и брашното, разбъркват се и се оставят за 20 минути на топло, за да се активира маята.
В друга голяма купа се слагат яйцата, киселото мляко, солта, олиото, оцетът и активирана смес с маята. Брашното, което предварително е пресято, се сипва на порции - до получаване на гладко и нелепнещо тесто. Към така полученото тесто се добавя маслото, меси се до пълното му усвояване.
(За целта месенето трябва да продължи около 15 минути от момента на събиране на тестото на топка.)
Покрива се с фолио или кърпа и се оставя около 1 час, докато се удвои обема си.
Тестото разделих на следните количества:
5 по 350 г, които се разточват на кори, намазват се с масло помежду си и се подреждат една върху друга. Горната не се намазва. С резачка се нарязват на 8 триъгълника, които се оформят на ветрило, подреждат се по външния край на тавата.
4 по 160 г се оформят на топки, намазват се с яйчната смес, и се овалват в подреждат се от вътрешната страна на осемте модула.
2 по 120 г топчета се разточват на кори, намазват се с масло и се нарязват на триъгълници, които от широката част се разрязват на три и се сплита на плитки. Подреждат се между външните модули.
1 по 20 г топче се оформя за център, намазва се с яйчната смес и се овалва в семена.
1 по 30 г топчето се разточва и се режат 4 триъгълника, които се правят на листенца и се подреждат между топките.
Готовата празнична погача се намазва се с яйчната смес.
От момента на започване на оформянето на погачата включвам фурната на 50 г. Веднага след оформянето, я слагам във фурната (не чакам да втасва, това се случва в загрятата фурна) и увеличавам °C на 160 без вентилатор, само на долен реотан.
След 20 минути приблизително, когато стигне ръба на хартията, с която съм облепила тавата, включвам и горния реотан. Пека я около 1 час, проверявам с дървен шиш-до сух шиш, ако се налага, покривам с фолио (щом съм получила търсения загар).
Веднага щом извадя красивата питка, я намазвам с масло и покривам за час с фолио и памучна кърпа.
След това, махам фолиото и покривам само с кърпа специална погача за рожден ден.
Целта е да се получи парников ефект, вместо да се ръси с вода, остава мека коричката.