Палачинки с грис

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Палачинки с грис
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
10
"Сервирайте със любимото си домашно сладко или мед плачинките с грис. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • грис - 150 г пшеничен
  • яйца - 1 бр. + 1 жълтък
  • прясно мляко - 400 мл + още около 50 мл при нужда
  • захар - 1 или 2 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • краве масло - 50 г
  • олио - за намазняване на тигана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете пшеничения грис при млякото (студено или на стайна температура). Добавете солта и захарта и сложете на котлона, като разбивате постоянно с телена бъркалка, докато сместа хубаво се сгъсти и стане на каша.

Ако грисът много бързо поеме течността, наливайте по още малко мляко, за да му позволите да се свари и набъбне.

Дръпнете от огъня, оставете да изстине за 5 минути и сложете яйцето, жълтъка и маслото. Отново разбийте с енергични движения. Ако грисът е станал твърд, аз пускам в кухненски робот за няколко секунди и сместа става съвършено гладка.

Покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник за около час-два.

Оформете като американски палачинки на ръка с обилно намазнени ръце и ги слагайте в загрят и намазнен тиган, да се пекат. Тъй като аз понякога правя тестото от грис по-рядко (добавям повече мляко или яйце), тогава го гребвам с намазнена лъжица, за да го сложа в тигана, и оформям с помощта на обратната страна на лъжицата. Малко е пипкаво, но съм свикнала и не ми прави впечатление.

Печете палачинките от грис до златист загар от двете страни. Важно е да слагате периодично по малко олио в незалепващия тиган, както и да не ги правите много големи или много тънки, в противен случаи ще изпитате трудности при обръщането и ще се начупват.

Огънят не трябва да е много силен.

Сервирайте със любимото си домашно сладко или мед плачинките с грис.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: