Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пълнен Шаран»Пълнена риба в тесто за Никулден

Пълнена риба в тесто за Никулден

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
711k127448
06/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
2
"За тази празнична рецепта за Никулден може да използвате всяка риба, която ви попадне, не само шаран"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • марна вода - 250 мл
  • сол - 5 г
  • краве масло - 100 г меко
  • риба - 1 шаран, пъстърва или др.
  • сол
  • черен пипер
  • доматено пюре - 15 г
  • кисели краставички - 4 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • орехи - 20 г натрошени
  • зехтин - за запържване
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, смесваме, брашното, солта, маслото и водата. Омесваме меко, нелепнещо тесто. Оставяме го на страна за 20 мин, за да почине глутенът.

За плънката си нарязваме чесъна и лука на не много ситно. Запържваме ги с малко зехтин в тиган на котлона. Нарязваме киселите краставички на малки кубчета и заедно с орехите ги добавяме в тигана при лука и чесъна.

Запържваме за няколко минутки. Овкусяваме със сол и черен пипер.

Добавяме доматеното пюре и карамелизираме за още минутка-две. Изключваме от котлона.

Нарязваме магданоз на ситно и го изсипваме в тигана.

Почистваме си рибата от люспите и я подсушаваме. Пълним я с плънката. По желание зашиваме. Правим си леки разрези върху рибата. Добавяме сол и черен пипер.

От тестото си разточваме две големи, дебели кори. Първата кора прехвърляме директно върху хартия за печене. А върху кората полагаме рибата.

Захлупваме с втората кора и притискаме по краищата рибата в тесто. Изрязваме ненужното тесто.

По опашката си правим леки разрези с ножа, за да изглежда по-добре след печене.

Пълнената риба намазваме с жълтък и печем в предварително загрята фурна на 180 °C за 40 минути или до хубаво зачервяване.

Да ви е сладко с моята рецепта за пълнена риба в тесто за Никулден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: