Начин на приготвяне
Първо, смесваме, брашното, солта, маслото и водата. Омесваме меко, нелепнещо тесто. Оставяме го на страна за 20 мин, за да почине глутенът.
За плънката си нарязваме чесъна и лука на не много ситно. Запържваме ги с малко зехтин в тиган на котлона. Нарязваме киселите краставички на малки кубчета и заедно с орехите ги добавяме в тигана при лука и чесъна.
Запържваме за няколко минутки. Овкусяваме със сол и черен пипер.
Добавяме доматеното пюре и карамелизираме за още минутка-две. Изключваме от котлона.
Нарязваме магданоз на ситно и го изсипваме в тигана.
Почистваме си рибата от люспите и я подсушаваме. Пълним я с плънката. По желание зашиваме. Правим си леки разрези върху рибата. Добавяме сол и черен пипер.
От тестото си разточваме две големи, дебели кори. Първата кора прехвърляме директно върху хартия за печене. А върху кората полагаме рибата.
Захлупваме с втората кора и притискаме по краищата рибата в тесто. Изрязваме ненужното тесто.
По опашката си правим леки разрези с ножа, за да изглежда по-добре след печене.
Пълнената риба намазваме с жълтък и печем в предварително загрята фурна на 180 °C за 40 минути или до хубаво зачервяване.
Да ви е сладко с моята рецепта за пълнена риба в тесто за Никулден.