Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Пълнозърнести кифлички

Пълнозърнести кифлички

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Пълнозърнести кифлички1 / 2
01/04/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл обезмаслено
  • мая - 25 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 щипка
  • брашно - 1 1/2 ч.ч. пълнозърнесто пшеничено
  • брашно - 1 1/3 ч.ч. бяло пшеничено
  • ленено брашно - 2 с.л. с връх
  • зехтин - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • за плънката
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива заедно със солта и захарта в съвсем леко затопленото мляко. Когато се разтвори напълно, се добавят лененото и пълнозърнестото брашно. Сместа се разбърква добре, покрива се с кърпа и се оставя на топло около 30 минути или докато удвои обема си.

Към втасалата закваска се добавя само белтъкът на яйцето и половината количество мазнина. Постепенно се добавя предварително пресятото бяло брашно, докато тестото започне да се отделя от стените на съда.

Изважда се върху набрашнена повърхност и се домесва до получаването на гладко тесто, което не лепне на ръцете. Тестото се прехвърля в леко загрят и намаслен съд, покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 50 минути. Изважда се и се разделя на две равни части.

Всяка част поотделно се разточва на кръг, който се разрязва на 6 триъгълника. Яйцата и сиренето се объркват до получаването на еднородна маса. С помощта на лъжичка слагаме по малко от плънката в широкия край на триъгълниците от тесто и ги навиваме във формата на кифлички.

Суровите кифлички се прехвърлят в предварителна намазнена тава. Намазват се с жълтък, поръсват се по желание със сусам или мак и се пекат в незагрята фурна на 180 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: